Učitelé o testování na covid nemají zájem. Dostavit by se měli všichni, vyzývá Plaga

Testování učitelů

Možnost nechat se zdarma testovat na koronavirus by měli využít všichni učitelé. V úterý to pedagogům vzkázal ministr školství Robert Plaga. Zájem ze strany učitelů ale zatím moc velký není. Podle informací z krajů se jich chce nechat testovat jen třetina. Ministr jejich dosavadní nezájem nechce komentovat.

Testování pedagogů začalo v pátek na odběrových místech u nemocnic a zdravotnických zařízení. Mohlo by se týkat přibližně 200 tisíc učitelů, vychovatelů i dalších pedagogických pracovníků. Odběrová místa ale zatím žádnému náporu nečelí.

Například na základní škole v Praze 7 je 50 pedagogů, testovat se zatím nechalo jen deset z nich. „Vnímáme to jako určitou vstřícnost, ale upřímně řečeno, takový zájem není. Jednak se bojí, že pokud nemají příznaky, že tam něco chytnou, a jednak někteří už byli testováni,“ popisuje ředitel základní školy Bohumil Kettner.

Ministr školství vyzval učitele, aby jich ale na testy šlo co nejvíc. „Chtěl bych vybídnout všechny pedagogy, aby tuto příležitost využili,“ vzkázal jim.

V Karlovarském kraji se k dnešnímu ránu nechala otestovat asi stovka pedagogů, očekává se, že číslo poroste s tím, jak poroste počet míst, kde se budou moci nechat testovat.

Hrozí mikroohniska na školách

Lepší to není ani v dalších krajích. Ve Fakultní nemocnici Brno testovali za pátek a pondělí celkem 84 učitelů, z toho 7 jich bylo pozitivních. V jihlavské nemocnici bylo za pátek a včerejšek testováno celkem 25 učitelů a žádný výsledek nevyšel pozitivně. Na testy nechodí učitelé ve velkém ani ve Zlínském kraji.

„V našich čtyřech nemocnicích byl zájem velmi nízký, přihlásilo se 20 až 25 pedagogů, v tuto chvílí máme otestováno přes 200 pedagogů,“ popisuje mluvčí Nemocnic zlínského kraje Egon Havrlant.

Pokud se trend nezmění a učitelé na testy nebudou chodit, podle virologa mohou vzniknout mikroohniska na školách. „Zcela určitě proces šířící se nákazy ve sborovnách a třídách bude nepochybně pokračovat, a je to nepříjemná zpráva, protože jsme mohli mít situaci lépe pod kontrolou,“ myslí si virolog a ředitel Biologického centra Libor Grubhoffer.

Přednostní testování učitelů začalo v pátek a pokračovat by mělo do 18. prosince.

Tagy: