Stačí vymalovat a uklidit. Učitelé ze ZŠ Vraný budou od pondělí učit na vlastní pěst

Škola ve Vraném

Děti z Vraného na Slánsku budou mít individuální výuku. Tu jim zajistí učitelé, kteří nebyli vpuštěni 1. září do budovy místní školy, protože odmítali roušky. Starosta obce Vraný si trvá na svém, že i bez nich to malá místní škola zvládne.

Prvního září bylo před školou ve Vraném pořádně rušno. Zřizovatel školy, tedy radnice vyhodila ředitelku školy a s ní odešly i některé učitelky. Bezmála dvacítka rodičů byla solidární a své děti do školy nepustila. To vše, jak už víte, kvůli vyhraněným názorům na roušky. A co bude s dětmi teď?

Učitelé a vyhozená ředitelka nenechali nic náhodě. Rozhodli se, že děti budou učit o pár kilometrů dál individuálně. „Jestliže někdo tuto variantu zvolí, tak já bych proti tomu vůbec nic neměl. Nemusejí nikam dojíždět,“ říká Václav Sýkora, otec jednoho z žáků.

Starosta obce Vraný Miroslav Zázvorka před kamerou nevystoupil. Podle něj škola i po odchodu téměř poloviny žáků funguje dál. „Ředitelka, učitelky ani my se už k tomu nechceme vyjadřovat z důvodu toho, aby byl klid. V obci na takový ruch nejsme zvyklí, děti z toho byly vykulené,“ říká.

Nový učitelský sbor už o pár kilometrů dál připravuje vše potřebné. „Lavice máme rozjednané, poskytne nám je jedna kamarádka. Lidé zkrátka pomáhají, jak se to rozkřiklo. Nabízejí různou pomoc. Hlavně musíme vymalovat, uklidit a pak sem nastěhujeme lavice,“ popisuje učitelka Štěpánka Vítová.

Individuální výuka má začít v pondělí. Prváky a druháky povede učitelka ve Vraném a třetí, čtvrté a páté třídy povede ředitelka v Lukově. „V plné míře to nahrazuje školu. Musí být nahlášeni v nějaké kmenové škole a tam budou jezdit děti na přezkušování dvakrát do roka,“ dodává učitelka.

Zbytek dětí, které nechtěly být v základní škole ve Vraném a nechtějí být ani na individuální výuce, pak přešly například do základní školy v nedaleké obci Zlonice.

Tagy: