Sestřelili jsme letadlo plné zbraní, tvrdí Rusové. EU posílá Ukrajině další miliardu korun

Ukrajinský hasič se prochází u fragmentů sestřeleného letadla v Kyjevě. (25.2.2022)

Ruská armáda sestřelila ukrajinský vojenský letoun, který převážel vojenské vybavení poslané na Ukrajinu ze Západu, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Jak k tomu ale poznamenala americká stanice CNN, Rusko tvrdí, že zničilo více ukrajinských vojenských letadel, než by země vůbec měla mít. Evropská unie mezitím rozhodla o další pomoci Ukrajině. 50 milionů eur (1,2 miliardy Kč) má jít na humanitární pomoc pro lidi zasažené válkou, uvedla Evropská komise.

Ruská armáda sestřelila ukrajinský vojenský letoun, který převážel vojenské vybavení poslané na Ukrajinu západními zeměmi. Podle agentury TASS o tom informoval mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Žádné bližší podrobnosti nebyly zveřejněny a informace nebylo možné nezávisle ověřit. Jak k tomu poznamenala americká stanice CNN, Rusko tvrdí, že zničilo více ukrajinských vojenských letadel, než by země vůbec měla mít.

„Poblíž Oděsy ruská protiletecká obrana sestřelila ukrajinské vojenské dopravní letadlo, které vezlo velkou zásilku zbraní dodávaných Ukrajině západními zeměmi,“ uvedl Konašenkov ve svém prohlášení.

Jak dodal, ruské rakety zasáhly za posledních 24 hodin 317 vojenských objektů, 24 velitelských stanovišť a dvě zásobárny paliva ukrajinské armády. Rusové podle něj rovněž sestřelili dva ukrajinské bezpilotní letouny.

Miliarda na humanitární pomoc

Evropská unie mezitím rozhodla o poskytnutí dalších 50 milionů eur (1,2 miliardy Kč) na humanitární pomoc. Převážná část – 45 milionů eur – je určena na humanitární projekty přímo na Ukrajině a pět milionů eur směřuje do Moldavska, kam řada lidí z Ukrajiny uprchla. Celkem tak činí humanitární pomoc Ukrajině od začátku války již 143 milionů eur (3,5 miliardy Kč), uvedla v neděli Evropská komise ve svém prohlášení.

„Vzhledem k tomu, že tvrdé boje a raketové útoky i nadále ničí důležitou civilní infrastrukturu, potřeba humanitární pomoci na Ukrajině zůstává extrémně vysoká. Navzdory nejrůznějším omezením, pokud jde o přístup do oblasti, ale i bezpečnost, poskytují humanitární partneři EU i nadále pomoc zranitelným lidem v různých regionech Ukrajiny,“ uvedla Komise.

Poskytnuté peníze jsou součástí jedné miliardy eur přislíbené Evropskou komisí na nedávné dárcovské akci na pomoc Ukrajincům prchajícím před válkou. Iniciativa Stand Up For Ukraine, spuštěná Komisí a kanadskou vládou, přinesla celkem 9,1 miliardy eur (přes 222 miliard Kč).

Nově přislíbené peníze by měly být určeny k zabezpečení nejnaléhavějších humanitárních potřeb lidí zasažených válkou. „Miliony lidí jsou v pohybu nebo zůstali uvěznění ve válečných zónách, potřeba pomoci na Ukrajině tak zůstává obrovská. Nyní musíme být připraveni na další nárůst bezohledných ruských útoků zejména na východě Ukrajiny,“ uvedl eurokomisař pro krizové řízení Janez Lenarčič.

Dodatečných 50 milionů eur podle něj pomůže zejména lidem „v těžko dostupných oblastech, kteří byli odříznuti od zdravotní péče, vody i elektřiny, ale i těm, kteří byli donuceni uprchnout a opustit vše, co mají“.

Tagy: