Ukrajina se chystá na život bez elektřiny. Zemi s dodávkou pomáhají i Slováci

Ukrajina kvůli ruským útokům na energetickou infrastrukturu přestává zvládat udržovat v chodu elektrickou síť. Společnost Ukrenergo už varovala firmy před výpadky proudu ve večerních hodinách, omezování spotřeby se brzy může týkat i domácností. Agentura Reuters upozornila, že Ukrajina navyšuje dodávky ze zahraničí.

Rusko se v letošním roce systematicky soustředí na destrukci energetické infrastruktury Ukrajiny. Prakticky každá ukrajinská elektrárna už byla během války poškozena. Ukrajincům se zatím vždy podařilo dodávky proudu obnovit, dost možná se ale země blíží do bodu, kdy nebude schopná poptávku po elektřině na delší dobu utišit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šperky ukrajinské spásy. Díla od žen válečníků z Donbasu jdou v Česku do dražby, ceny rostou

Kupříkladu společnost DTEK, která dodává asi 20 procent ukrajinské elektřiny, upozornila, že 80 procent jejich výrobních kapacit nepřítel poškodil nebo zničil.

Úřady už dříve apelovaly na občany, aby sami od sebe spotřebu elektřiny mírnili. Teď je zřejmě připravují na trvalejší výpadky proudu. Státní energetická společnost Ukrenergo nově upozornila, že ve večerních hodinách může docházet k výpadkům elektrické energie. Informoval o tom list Washington Post.

„Vzhledem ke značnému poškození energetické soustavy jsou Ukrajinci vyzýváni, aby omezili spotřebu elektřiny,“ napsal web Visit Ukraine.

Ukrajině hrozí tma

Právě večerní hodiny jsou pro celý systém kritické, protože je v tomto denním období spotřeba elektřiny největší. Omezení dodávek elektrického proudu by se mělo týkat primárně průmyslového sektoru, pokud to ale nebude stačit, žárovky zhasnou i v domácnostech.

„Důvodem je rozsáhlé poškození ukrajinských elektráren, což znamená, že nemohou vyrábět dostatek elektřiny,“ komentoval list Pravda. Opatření se týkají primárně čtvrtka, je ale pravděpodobné, že se blackout může v případě dalších útoků prodloužit.

V tomto týdnu totiž Rusko útočí na ukrajinskou energetickou infrastrukturu zvláště usilovně. Údery mají zřejmě spojitost s Dnem vítězství, který v Rusku slaví 9. května.

Ve středu v ranních hodinách sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana 39 raket a 20 dronů. Šestnáct raket, včetně dvou balistických střel, a jeden dron prorazily obranu, uvedlo ukrajinské letectvo na Telegramu. Střely poškodily tři tepelné elektrárny patřící největšímu dodavateli elektřiny v zemi.

Ruské rakety nacházejí cíl i kvůli slábnoucí protivzdušné obraně Ukrajiny. Obráncům chybí potřebné systémy i munice. Situaci má alespoň na chvíli vyřešit dodávka nové pomoci ze Spojených států.

Ukrajina řeší úbytek domácí elektrické produkce navyšováním dodávek ze zahraničí. Na čtvrtek hned o sto procent navýšila import elektřiny ze sousedních států, například Rumunska, Polska a Slovenska. Informovala o tom agentura Reuters.

VIDEO: Návraty ukrajinských mužů

Tagy: