Ukrajina neprohrává, drží linii, tvrdí expert. Vysvětlil, co stojí za „zkreslenou“ realitou

Profesor a komentátor listu Kyiv Post Phillips O'Brien zkritizoval západní média v čele s těmi americkými za údajné zkreslování pohledu na válku na Ukrajině. Podle něj není pravda, že by Kyjev dramaticky prohrával. Rusko prý postupuje jen velmi pomalu a za cenu brutálních ztrát. Expert vysvětlil, co za tímto nepřesným podáváním informací stojí.

Letos chodí z Ukrajiny jedna špatná zpráva za druhou. Západní média referují o pádech ukrajinských měst a vesnic i překotném postupu ruských vojáků. Profesor Phillips O'Brien se domnívá, že se tím vytváří dojem, že Rusko každou chvíli válku vyhraje. To ale podle něj není pravda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Palte, kam chcete. Británie povolila Ukrajině útočit na území Ruska, USA se odmítají přidat

Na vině je údajně mediální zkreslení. Novináři mají díky otevřenosti Kyjeva přehled o problémech v ukrajinské armádě, o těch na ruské straně už se ale tolik nemluví.

„Reportéři mají obrovský přístup k ukrajinským silám, vidí, slyší a cítí problémy, kterým Ukrajinci čelí. Pak jdou a informují o nich. Protože nemají žádný skutečný přístup k ruským silám, spoléhají se na špatná historická zobecnění – například že Rusové nakonec vždy zvítězili, což není pravda, aby dali do souvislostí stav ruské armády,“ kritizoval expert pro Kyiv Post.

Tato mediální nálada se pak podle něj chtě nechtě přelévá i do hlav politiků, kteří se rozhodují o další pomoci Ukrajině. O'Brien se domnívá, že současná situace by se měla v médiích shrnovat úplně jinak.

„Pokud by titulky posledních měsíců na pravidelné bázi informovaly o tom, že Rusové postoupili o kilometr za cenu velkých ztrát na vojácích a vozidlech, vypadala by válka úplně jinak,“ domnívá se O'Brien. „Ukrajina neprohrává, ale drží se,“ upozornil.

S odvoláním na britskou rozvědku doplnil, že Rusko mělo od začátku války ztratit už přes 465 tisíc lidí, ať už jde o padlé, raněné nebo zajaté vojáky.

Ruský tlak upadá?

V současnosti se na frontě očekává další ruská ofenziva. A to v době, kdy začínají na Ukrajinu proudit dodávky ze schválené americké pomoci. Kyjev dostává dělostřeleckou i protivzdušnou munici, kterou tolik potřebuje. Podle O'Briena to logicky znamená, že pro Rusko bude ještě těžší postupovat.

„Kolik pomoci se na frontu skutečně dostalo, není snadné zjistit – zatím to nemusí být velké číslo. Nicméně ať už americká pomoc dorazila na frontu ve velkém, nebo ne, ruský postup se zpomalil a v posledních dnech útočníci téměř vůbec nepokročili,“ uvedl profesor.

Na druhou stranu i ukrajinské velení přiznává, že se situace pro Kyjev nevyvíjí dobře. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj uvedl, že se situace vyostřuje a Rusům se daří postupovat. Ruské územní zisky ukazuje i analytický projekt DeepStateMap.

VIDEO: Ukrajina od Britů dostala dárek

Tagy: