Tajná mise Ukrajinců u Krymu: Speciální jednotka nepříjemně překvapila Rusy, tvrdí Kyjev

Ukrajinští vojáci

Tajná ukrajinská mise

Ukrajinská armáda se na sociálních sítích pochlubila noční akcí, při níž měla pořádně zatopit ruským okupantům na ukrajinském ostrově Tendrivská kosa. Podle Kyjeva došlo k likvidaci nepřátelských obrněných vozidel i několika vojáků. Moskva průběh úderu popisuje odlišně. Bližší okolnosti zmíněné operace je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Úder na ostrově Tendrivská kosa. Naše speciální jednotka Artan ve spolupráci s námořním střediskem ministerstva obrany provedla operaci v severní části Černého moře. V noci se dostala na Tendrivskou kosu, přičemž zlikvidovala obrněná vozidla, několik okupantů a vojenské vybavení. K tomu také zničila opevnění Rusů,“ uvedl kyjevský resort obrany na Telegramu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko ztratilo již 100 elitních tanků T-90M. Podívejte se na sestřih ukrajinské demolice

Rovněž zveřejnil video z celé akce. Veškeré okolnosti zmíněné operace je však složité nezávisle ověřit. Nejsou známé například konkrétní ruské ztráty. Ukrajinci podle kyjevských zdrojů nepřišli o jediného vojáka.

Ukrajinský úder připouští i ruská strana. Ta ovšem o výsledku operace informovala dost odlišně. Podle ruské agentury TASS byl ukrajinský útok neúspěšný.

„Ukrajinští sabotéři se v noci pokusili vylodit na Tendrivské kose. Podle předběžných informací bylo do provokace zapojeno dvanáct vysokorychlostních člunů,“ napsal na svém Telegramu Vladimir Saldo, kterého Kreml označuje jako „gubernátora Chersonské oblasti“. Okupanti podle ruské propagandy zneškodnili tři čluny i s posádkami. Zbytek ukrajinské skupiny údajně ustoupil.

Tendrivská kosa je součástí ukrajinského území, které nyní okupuje ruská armáda. Tento ostrov má na délku zhruba 65 kilometrů, na šířku asi 1,8 kilometru. Nachází se v severní části Černého moře, nedaleko Ruskem okupovaného Krymu.

VIDEO: Situace v ruské Kurské oblasti

Tagy: