Ruští zajatci se hlásí do zvláštní jednotky. Chtějí jít proti Putinovi, tvrdí Ukrajina

Jedenáct ruských vojáků zajatých ukrajinskými silami vystupuje 5. března 2022 v Kyjevě na tiskové konferenci.

Válka na Ukrajině (30.3.2022 13:00)

Ukrajinská armáda vytvořila legionářskou jednotku Svoboda Rusku. Hlásí se do ní ruští občané a ruští vojáci, kteří upadli na Ukrajině do zajetí a „rozhodli se bojovat na ukrajinské straně proti diktátorskému režimu Vladimira Putina“, uvedl ve středu ukrajinský server Dumskaja. Na svém webu také zveřejnil prohlášení ruského důstojníka a vojáka, kteří se mezi legionáře přihlásili.

Tvrzení o vzniku jednotky složené z ruských zajatců nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. „V současnosti se přihlásilo již několik stovek Rusů, a to jak řadoví vojáci, tak důstojníci,“ napsal portál.

„Nábor do jednotky se koná výlučně na základě dobrovolnosti. Ruští vojáci napíšou příslušnou žádost a poté každého kandidáta prověří ukrajinská tajná služba SBU,“ dodal web.

Ruští vojáci si při vstupu do legie Svoboda Rusku ponechávají svou uniformu, ale s ukrajinskými rozlišovacími symboly. Jsou rovnoprávní s ukrajinskými vojáky a dostávají stravu a lékařskou péči, o které v ruských ozbrojených silách mohli jen snít, tvrdí Dumskaja.

„Kromě toho dostávají výzbroj v podobě nejnovějších modelů zbraní ze zemí NATO, které se podstatně liší od bídného stavu zastaralých zbraní, s nimiž nedávno přišli do naší země,“ dodal ukrajinský web.

Web se nezmínil o konkrétním nasazení ruské jednotky do bojů. Deník RBK-Ukrajina informoval o ruských legionářích pod titulem „Výcvik začal“ a přinesl snímky ze sociálních sítí, na kterých se Rusové seznamují se švédsko-britskou protitankovou střelou NLAW.

Tagy: