Ukrajinci krvácejí za vlast. Situace se pro nás zhorší, šokoval expert v ruské televizi

Ruský prezident Vladimir Putin se účastnil velikonoční mše v Moskvě (24. 4. 2022).

Nejdelší a nejkrvavější bitva o Mariupol pravděpodobně skončila porážkou pro Ukrajinu

Ruský plukovník ve výslužbě a vojenský expert Michail Chodarenok zaskočil během vysílání ruské státní ruské televize Rossija snad všechny diváky, další hosty ve studiu i samotnou moderátorku. Oproti posledním vyjádřením ruské propagandy varoval před silami Ukrajinců a podotkl, že situace ve válce se z pohledu jeho domoviny zhoršuje.

„Někdy se šíří informace o jakémsi psychologickém zhroucení ukrajinských ozbrojených sil, které jsou údajně na pokraji morální krize. To vše je, mírně řečeno, nepravdivé,“ prohlásil Chodarenok ve vysílání ruské státní televize.

Konkrétní případy válečných zajatců, jednotek a Ukrajinců, kteří se opravdu zhroutili, jsou podle něj ojedinělé. Moderátorka Olga Skabajevová ihned namítla, že pokud už několik ukrajinských jednotek oznámilo, že nemají finance ani zbraně, nelze jejich nesnáze přehlížet.

„Jistě. Ale situace z celkové strategické pozice je taková, že ukrajinské ozbrojené síly jsou schopny vyzbrojit milion lidí. Sami říkají, že pro ně není problém mobilizovat takový počet obyvatel. Celá otázka spočívá v tom, do jaké míry jsou schopni armádu vybavit moderními zbraněmi a vojenskou technikou,“ sdělil expert.

Situace se pro Rusko ještě zhorší

Ukrajinci by prý sami o sobě nic nedokázali, ale vzhledem k tomu, že má začít fungovat program Lend-Lease, se může situace změnit. Narážel na americký zákon, který umožní rychlejší dodávání zbraní a dalšího materiálu na Ukrajinu. Ve Spojených státech o něm hovoří jako o Lend-Lease Act (Zákon o půjčce a pronájmu), což byl program USA za druhé světové války, který umožňoval zásobování spojenců válečným materiálem, aniž by Spojené státy přímo vstoupily do válečného konfliktu.

A vzhledem k tomu, že pak plně vstoupí v platnost další pomoc Západu, milion ozbrojených ukrajinských vojáků je třeba vnímat podle experta jako realitu velmi blízké budoucnosti. „Musíme v našich operačních a strategických kalkulacích vzít v úvahu, že situace se pro nás v tomto ohledu, upřímně řečeno, zhorší,“ upozornil Chodarenok.

„Kolik mužů je v jejich profesionální armádě? Myslím ty, kteří jsou mobilizováni,“ zeptala se moderátorka. „Úroveň profesionality armády není dána počtem těch, kteří byli povoláni do profesionální služby, ale úrovní výcviku osob, morálkou a připraveností prolévat krev za vlast. Vysoce profesionální může být i branná armáda,“ odvětil plukovník ve výslužbě.

V Rusku podle něj velmi formálně zakořenilo dogma, že pokud je člověk smluvní voják, je ihned profesionál. „Zdaleka tomu tak není,“ zdůraznil Chodarenok. Na Ukrajině podle něj existuje touha chránit svou vlast a vojáci hodlají bojovat do posledního muže.

„Je touha zemřít za svou vlast profesionalita?“ opáčila reportérka. „Není to profesionalita, ale součást vysoké bojeschopnosti armády. Nakonec o vítězství na bojišti rozhoduje vysoká morálka, nikoli personál, který není připraven bojovat za ideje,“ uvedl Chodarenok.

Chodarenok hovořil také o vztahu Ruska k Severoatlantické alianci, do níž směřují Finsko a dosud neutrální Švédsko. „Musíme zůstat realisty. Pokud tak neučiníme, dříve či později nás realita zasáhne tak tvrdě, že nebudeme vědět, čemu čelíme. Nemůžeme se proboha ohánět raketami proti Finsku. Vypadá to komicky. Největší problém naší vojenské a politické situace je, že jsme v absolutní geopolitické izolaci,” dodal  Chodarenok.

Rusko si podle něj nechce přiznat, že stojí proti celému světu. Bezvýhradná není ani podpora Indie nebo Číny. „Stojí proti nám koalice 42 zemí a naše zdroje jsou omezené. To zkrátka není normální a musíme to vyřešit,“ konstatoval.

Tagy: