Ukrajinci připravují novou ofenzivu. Generál předpověděl, kde mohou okupanty zatlačit

Ukrajinci na východě země sice svádí tvrdé boje s Rusy, ale zdá se, že nikdo až na výjimky nijak závratně nepostupuje. Objevují se však zprávy, že obě strany připravují novou ofenzivu. O ruské se již informovalo, nyní se objevila myšlenka, že svůj tah by mohl provést i Kyjev. O obnoveném ukrajinském útoku je přesvědčen americký generál ve výslužbě James Marks. Ten CNN popsal, kde by Ukrajinci mohli své nepřátele zatlačit.

V Donbasu na východě země se armády v podstatě zakopaly a posuny jsou jen velmi malé. Nejtěžší boje probíhají stále v okolí Bachmutu, který se Rusové snaží obklíčit a dobýt.

Generál Marks má ale za to, že Ukrajincům se otevírá skvělá možnost, jak Rusům značně uškodit a vyrvat z jejich područí část svého území.

„Ukrajinská obnovená ofenziva přijde. Rozjedou ji (Ukrajinci) nejen na Donbasu či na severu v blízkosti Charkova, ale dojde také k posílení jejich jednotek mezi pozemní trasou (na Donbas) a Krymem,“ komentoval pro americkou stanici CNN bývalý velitel a dnes vojenský analytik, kterému se přezdívá „pavouk“.

Zároveň vysvětlil, že Ukrajincům se vyskytla šance k rozdělení ruských vojsk, které operují na Donbasu, na Krymu a na pozemní trase mezi těmito oblastmi, Mimo jiné tam leží i Mariupol, který se během této války stal světoznámým díky mimořádně houževnatému, leč nakonec neúspěšnému odporu ukrajinských obránců převážně z pluku Azov.

Ukrajinci by se mohli rozhodnout, zda vytlačí Rusy na této trase, nebo se pokusí obsadit kus území u Krymu. Obojí podle Markse Kyjev považuje za své dlouhodobé cíle. „Ale získat poloostrov Krym bude stále velmi složité,“ dodal vysloužilý generál.

Přijde i ruská ofenziva?

Na druhou stranu přichází i varování, že také Rusové plánují znovu rozjet svoji ofenzivu. Podle odborníků by mohla přijít v rozmezí nadcházejících šesti měsíců, možná i dříve.

Český generál ve výslužbě Jiří Šedivý nedávno pro CNN Prima NEWS řekl, že s tím velmi dobře může souviset jmenování současného náčelníka Generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerije Gerasimova do pozice velitele ruských vojsk na Ukrajině. Vysvětlil, že na jedné straně si Kreml jeho jmenováním může slibovat lepší koordinaci svých jednotek. „Druhá možnost je ta, že Rusové připravují komplexní operaci, protože mají v záloze ještě poměrně velkou část mobilizovaných vojsk,“ připomněl Šedivý.

Biden zvažuje návštěvu Ukrajiny a Polska

Válka na Ukrajině probíhá již téměř rok, když ji Rusové zahájili invazí 24. února loňského roku. Podle amerických médií prezident Joe Biden plánuje na výročí začátku války, kterou však Rusové dodnes označují jako speciální vojenskou operaci, cestu do Evropy.

Kam přesně zamíří, není jisté, ale možnosti se nabízejí. Podle americké televize NBC by jednou z destinací mohlo být Polsko, kde se Biden objevil s projevem již loni v březnu, tedy zhruba měsíc po zahájení ruské invaze. Tehdy útok jasně odsoudil a vyjádřil podporu Kyjevu.

Podle CNN by však mohl zamířit i právě na Ukrajinu. Tam se již loni vydala jeho manželka Jill Bidenová, když se v květnu v Užhorodě na západě země setkala s manželkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Olenou.

Sám Zelenskyj se do Bílého domu dostal těsně před Vánoci. Při své návštěvě USA mimo jiné vystoupil s projevem v Kongresu, kde mu za jeho slova tamní zákonodárci tleskali ve stoje.

Tagy:
válka CNN Ukrajina Joe Biden Krym USA Donbas Kyjev Jiří Šedivý Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Bachmut James Marks