Šedivý o novém veliteli Rusů: Gerasimov buď podléhá politice, nebo je špatný praktik

Do čela ruských sil na Ukrajině byl dosazen nový velitel – náčelník generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace Valerij Gerasimov. Podle českého generála ve výslužbě Jiřího Šedivého, který v minulosti vedl Generální štáb Armády ČR, je to jasná známka toho, že se Rusům nedaří a nezbývá jim nic jiného než posílat na frontu své špičky. Řekl to pro CNN Prima NEWS.

Šedivý považuje za neobvyklé, když se velitelem operačního velitelství stane sám náčelník generálního štábu. „To je něco, co ukazuje na selhávání celého systému velení ruské armády. Gerasimov byl pravděpodobně poslán na frontu proto, aby vyřešil řadu problémů, se kterými se ‚speciální operace‘ potýká,“ řekl pro CNN Prima NEWS Šedivý, sám bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR.

Upřesnil, že mezi problémy patří třeba neúspěšné obléhání Bachmutu či pronikání v Doněcké oblasti. „Rusové v podstatě neznají jiné řešení než posílit velitelské pozice na hlavních směrech,“ pronesl.

Připomněl, že Gerasimův přesun na Ukrajinu bude znamenat jeho absenci na generálním štábu, kde běžně řeší strategickou úroveň, doktríny, způsob nasazování vojsk, výcvik či modernizaci armády. Není přitom jasné, kdo jeho stálou pozici prozatím zastane, protože Gerasimovovým zástupcem na Ukrajině má být i jeho současný sekundant na generálním štábu Alexej Kim. Kromě něj mu v této pozici mají sloužit i dosavadní velitel Rusů na Ukrajině Sergej Surovikin, běžně šéf vzdušných a kosmických sil Ruska, a také vrchní velitel ruské armády Oleg Saljukov.

„Posílení velitelského sboru o nejvyšší pozice může být signálem, že Rusové jsou už skutečně na konci svých sil a myslí si, že tento krok posílí i sebevědomí velitelů nebo zajistí vyšší disciplínu,“ sdělil redakci Šedivý.

Připravují Rusové pod Gerasimovem jarní ofenzivu?

Rusko uvedlo, že si jmenováním Gerasimova do čela ruských sil na Ukrajině Kreml slibuje zefektivnění svých bojových operací a lepší koordinací. „Druhá možnost je ta, že Rusové připravují komplexní operaci, protože mají v záloze ještě poměrně velkou část mobilizovaných vojsk,“ připomněl Šedivý. Dodal, že ji mohou spustit již koncem ledna.

Šedivý rovněž připustil variantu, že prezident Putin Gerasimova trestá za to, že se „speciální vojenská operace“, jak invazi Rusové nazývají, nevyvíjí podle plánu. „Byl to on, kdo ji plánoval, ale od 24. února vlastně všechno selhává. Teď má vyřešit, co nezvládl, a znovu postavil frontu,“ míní český generál v záloze.

Autor ruské hybridní války

Samotného Gerasimova Šedivý popisuje jako zkušeného vojáka, který si prošel různými úrovněmi ruské a předtím i sovětské armády, ale jeho přednost je hlavně mimo frontu. Gerasimov je považován za otce myšlenky ruské hybridní války. Místo ozbrojenců a vojsk tak využívá i třeba kyberútoky, informační válku a propagandu.

„Víme, že to je článek, kterým de facto ukazuje, co to je hybridní válka a jak se vlastně vede. Vždycky byl chápán jako člověk, který je spíš zaměřen na doktriální úrovně, a je schopen široce pojmout teorii vojenství a také ji implementovat. Teď ale vidíme, že to není tak úplně pravda,“ zhodnotil pro CNN Prima NEWS Šedivý.

Bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR poznamenal, že i přes svoji zkušenost má Gerasimov slabé místo. „Byť je to zkušený velitel, který začal od funkce velitele roty a vlastně prošel všemi úrovněmi, zdá se, že buď podlehl politickým tlakům tzv. ‚speciální vojenské operace‘, nebo je skutečně dobrý teoretik, ale špatný praktik,“ doplnil Šedivý.

Dnes již 67letý Gerasimov působí v armádě od roku 1976, čili již od dob Sovětského svazu. Působil v Polsku a Pobaltí, velel praporu na Dálném východě, a zapojil se i například do druhé rusko-čečenské války, kdy velel 58. armádě Severokavkazského vojenského okruhu, připomněl web CNN. Do čela generálního štábu ruských ozbrojených sil se dostal v roce 2012.

Tagy:
válka Vladimir Putin invaze Ukrajina CNN Prima NEWS Rusko Jiří Šedivý hybridní válka generální štáb Valerij Gerasimov Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Generální štáb Armády České republiky