Ukrajinci ostřelovali Doněck. Zasáhli porodnici, trh a zabili pět lidí, tvrdí separatisté

Zástupce velitele milice tzv. Doněcké lidové republiky Eduard Basurin před budovou školy v centru Doněcku, kterou poškodilo ostřelování

Nejméně pět mrtvých a 33 raněných si vyžádalo pondělní ostřelování Doněcka ukrajinskými silami, uvedla na svém ruskojazyčném webu stanice BBC s odvoláním na úřady v separatistické Doněcké lidové republice (DNR).

Úřady tvrdí, že Doněck byl vystaven nejintenzivnější palbě od roku 2015. Šéf neuznávané republiky Denis Pušilin prohlásil, že Kyjev „překročil všechny meze“ a požádal Rusko o další pomoc. Ukrajinské úřady dosud tvrzení separatistů o ostřelování Doněcka nekomentovaly. Agentura Reuters upozornila, že tvrzení o ukrajinském ostřelování nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Separatisté nejprve informovali o třech mrtvých po zásahu tržiště v Doněcku. Podle separatistů a ruských médií byla zasažena i porodnice v Doněcku, kde vypukl požár, ale nikdo nebyl zraněn, protože personál včas odeslal pacientky do sklepa.

„Je to krajně znepokojující,“ okomentoval mluvčí OSN Stéphane Dujarric zprávy o útoku na porodnici. „Jakýkoliv útok na civilní infrastrukturu a zejména na zdravotnická zařízení je jasným porušením mezinárodního práva,“ dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin opakovaně uváděl, že ochrana ruskojazyčného obyvatelstva východoukrajinského Donbasu před ukrajinským pronásledováním a útoky je důvodem „speciální vojenské operace“, jak Kreml nazývá válku proti Ukrajině. Ukrajina naopak popírá, že by vedla nějaké útoky na separatistické „republiky“ v Donbasu, kde se separatisté zmocnili rozsáhlých území v Doněcké a Luhanské oblasti. Ukrajina a její západní podporovatelé uvádějí, že Rusko vede nevyprovokovanou válku proti svrchovanému státu. Rusko popírá, že by útočilo na civilisty, ačkoliv válka si již vyžádala tisíce životů a zničila celá ukrajinská města.

Tagy: