Ukrajinci zaútočili na okupovaný Cherson. Jejich rakety zabily čtyři lidi, tvrdí Rusové

Raketový útok na ukrajinský Mariupol zanechal po sobě spoušť i mrtvé. Artilerie nešetřila ani porodnici. Snímek z 9. března 2022.

Válka na Ukrajině (20.10.2022 10:00)

Nejméně čtyři lidé přišli ve čtvrtek večer o život při ukrajinském raketovém útoku na Ruskem okupované město Cherson na jihu Ukrajiny. Podle agentury Intefax to oznámil zástupce ruských okupačních úřadů Kirill Stremousov. Sérii výbuchů po ruských útocích v pátek ráno oznámila radnice ukrajinského Charkova na severovýchodě země, zraněno bylo pět osob.

U Chersonu jedna z raket HIMARS podle ruských médií zasáhla okolí Antonivského mostu vedoucího přes Dněpr a dopadla na přívoz. Třináct lidí utrpělo zranění a shořelo 12 aut.

Antonivský most je už měsíce mimo provoz, byl cílem opakovaných ukrajinských útoků, ruská armáda se snaží dopravu přes Dněpr řešit používáním přívozů.

Okupační úřady v této ukrajinské oblasti, kterou Moskva po narychlo zorganizovaném a světem neuznaném hlasování pokládá za část Ruska, tento týden uvedly, že kvůli zesilující ukrajinské protiofenzivě chtějí přesunout z pravého na levý břeh Dněpru 50 až 60 tisíc obyvatel. Evakuace má trvat týden a do čtvrtečního večera odešlo podle Stremousova asi 15 tisíc lidí. Podle ukrajinského generálního štábu okupační úřady nařídily evakuaci bank a připravily seznam zdravotníků a učitelů, kteří mají toto území také opustit.

Ukrajinský generální štáb také v pátek ráno uvedl, že do Chersonské oblasti dorazily dva tisíce čerstvě mobilizovaných ruských vojáků, kteří mají doplnit ztráty, jež ruské síly utrpěly v bojích v této části fronty.

Z Charkova, druhého největšího města Ukrajiny, hlásí tamní úřady sérii výbuchů. Podle starosty Ihora Těrechova rakety zasáhly a poničily objekty patřící jednomu podniku ve městě. Šéf charkovské oblastí správy Oleh Siněhubov řekl, že při ruském útoku utrpělo zranění pět lidí, informuje ruskojazyčný servis BBC.

Tagy:
zranění Moskva Ukrajina Rusko Charkov generální štáb Ozbrojené síly Ruské federace Dněpr Chersonská oblast M142 HIMARS