Ukrajincům nezbývá moc času na postup. Západ by měl zvýšit pomoc, shodli se odborníci

Ukrajinští vojáci v Luhanské oblasti, 4. září 2023

Vývoj bojů na Ukrajině

Přicházející podzim a takzvaná rasputica zhorší pohyb na frontě. Ukrajincům letos moc času na nějaký větší postup nezbývá, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Šír. S bezpečnostním analytikem Milanem Mikuleckým se pak shodli na tom, že Západ by měl zvýšit pomoc.

S přicházejícím podzimem se na Ukrajině opět objeví takzvaná rasputica, tedy jev, kdy lze jen s velkými obtížemi projít po nezpevněných cestách. Ty se totiž promění v bažinu. „V případě, že se sejdou klimatické faktory, může to vést k tomu, že bude zpomalen ukrajinský protiútok a dojde k zamrznutí pozic. Pokud jde o letošní výhled, nezbývá Ukrajincům moc času na nějaký větší postup,“ popsal politolog a bezpečnostní analytik Jan Šír ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lipavský si předvolá ruského velvyslance. Chce řešit masakr ukrajinských civilistů v Hroze

Zároveň podotkl, že by se Západ měl více zapojit do pomoci Ukrajině. „Nevidím na straně Západu dostatečnou vůli podpořit Ukrajinu tak, aby dosáhla jednoznačného a velice zásadního vítězství. Západ bohužel utrpení udržuje v chodu,“ řekl Šír.

S tím souhlasí také bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. „Naše dosavadní pomoc umožňuje Ukrajině, aby přežila, ale ne aby zvítězila,“ sdělil Mikulecký a vyjádřil obavu, že čím déle bude konflikt trvat, bude ochota pomáhat menší. „Politici na Západě by měli přidat,“ zdůraznil.

Tagy: