Ukrajinská ofenziva na jihu? Daří se jim pomalu postupovat. Expert popsal i výhody Rusů

Ruský voják

Bezpečnostní expert o válce na Ukrajině

Ukrajinským vojákům se v Chersonské oblasti daří postupovat. Rusové mají ale stále jisté výhody, zhodnotil v Novém dni bezpečnostní expert Hynek Melichar. Jako příklad uvedl převahu ve vzdušném prostoru. V pořadu Nový den označil válku za „opotřebovávací“.

„Ukrajinci budou nadále říkat, že jejich cílem je nejen zastavit ruské okupanty, ale také zahájit protiútok a osvobodit veškerá území včetně Krymu,“ okomentoval válečnou strategii Melichar. To podle něj ale nebude jednoduché.

Bojuje se totiž na hlavních dvou frontách. „Na Donbase se Ukrajinci spíš brání, v Chersonu jsou ale v ofenzivě a daří se jim postupně dobývat další a další vesnice,“ vysvětlil. Dodal, že kdyby Ukrajinci toto území získali, jednalo by se o velký úspěch.

Vojáci odolávají

Rusové totiž vlastní stále dobrou techniku. „Mají neustále výhodu, například převahu ve vzdušném prostoru. Bude obtížné, aby Ukrajinci dokázali postupovat a nestali se cílem dělostřeleckých útoků,“ dodal v pořadu Nový den.

Ukrajině zase dodává zbraně řada zemí Evropy včetně Česka. Evropský blok od začátku ruské invaze v únoru zaplatil za zbraně a další vojenské vybavení pro tuto zemi celkem dvě miliardy eur (49 miliard korun) ze svého obranného fondu.

Melichar připomněl, že i Rusko má své spojence. „Je to však země, která se z této situace bude snažit vytěžit maximum pro sebe, nedá se hovořit o vyloženě pevném spojenectví, byť k sobě mají blízko,“ dodal bezpečnostní expert.

Nyní Ukrajina i Rusko hrají o čas, podle Melichara totiž invaze přešla v „opotřebovávací“ válku. Podobný názor má i Zdeněk Petráš z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany, který tvrdí, že konflikt s největší pravděpodobností dospěje do patové situace.

Tagy: