Němci vydali zatykač na ukrajinského potápěče. Je podezřelý z útoku na plynovod Nord Stream

Výbuchy plynovodů Nord Stream na dně Baltského moře mají zahraniční politici a experti za úmyslné.

Ukrajinci postupují v Kurské oblasti

Německo v rámci vyšetřování poškozených plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 vydalo evropský zatykač na ukrajinského instruktora potápění jako předpokládaného člena týmu, který poškodil potrubí podmořského plynovodu Nord Stream. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom ve středu informují německé deníky Süddeutsche Zeitung (SZ) a Die Zeit spolu s televizí ARD. Německá generální prokuratura se k těmto tvrzením odmítla vyjádřit, uvedla agentura Reuters.

Němečtí vyšetřovatelé se domnívají, že muž, o němž je známo, že naposledy žil v Polsku, byl jedním z potápěčů, kteří v září 2022 nainstalovali výbušná zařízení na plynová potrubí vedoucí z Ruska do Německa na dně Baltským mořem, informovala s odvoláním na anonymní zdroje uvedená tři německá média. Německo podle nich v červnu požádalo polské úřady, aby podezřelého zadržely. Polská prokuratura se ale k věci zatím nevyjádřila.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko chce zakázat počítačovou hru z Brna. Podle úřadů podněcuje nenávist vůči tamní vládě

Předpokládá se, že podezřelý Ukrajinec mezitím Polsko opustil, napsal s odvoláním na bezpečnostní zdroje magazín Der Spiegel.

Další muž a žena - rovněž ukrajinští instruktoři potápění - byli identifikováni v rámci německého vyšetřování sabotáže. Podle SZ, Die Zeit a ARD na ně ale dosud nebyl vydán zatykač.

Záhadou podle agentury Reuters zůstává, kdo stál za výbuchy, které zničily tři ze čtyř potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2. Ty se po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 staly kontroverzním symbolem závislosti Německa na ruském plynu.

Ze sabotáže se vzájemně obviňují Rusko a Západ. Všichni svou účast popírají, k zodpovědnosti se dosud nikdo nepřihlásil.

Vyšetřování, které vedly švédské úřady, našlo stopy výbušnin na několika předmětech získaných z místa výbuchu. Tím se potvrdilo, že exploze byly úmyslné.

V lednu 2023 provedlo Německo razii na lodi, která podle něj mohla být použita k přepravě výbušnin. Němci pak OSN sdělili, že podle jejich názoru mohli zařízení k potrubí v hloubce 70 až 80 metrů připojit vyškolení potápěči, uvedl Reuters.

Tagy: