Je rozhodnuto: ANO drtivě vyhrálo volby. Jižní Čechy ovládl rebel ODS, slaví i Grolich

Jan Grolich, Karel Havlíček a Martin Kuba

CNN Prima News - živé vysílání

Je rozhodnuto a hnutí ANO zvítězilo ve volbách. Ukázala to i unikátní predikce ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS. Velký úspěch zaznamenalo hnutí ANO, které uspělo ve většině krajů. Piráti utrpěli drtivou porážku, kteří zůstávají mimo hru ve všech krajích s jedinou výjimkou.

Podle predikce se očekávalo velké vítězství pro hnutí ANO. Výjimkou měl být pouze Jihomoravský kraj pod vedením současného hejtmana Jana Grohlicha (KDU-ČSL) a Jihočeský kraj Martina Kuby (ODS). Úspěch zaznamenal i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Hnutí ANO s velkým odskokem vyhrálo v Karlovarském kraji, Olomouckém kraji nebo Plzeňském kraji. V Moravskoslezském kraji může dokonce sestavit jednobarevnou vládu.

Výsledek ocenil i předseda hnutí ANO Andrej Babiš, podle kterého je to vynikající startovní pozice do sněmovních voleb v příštím roce. Vyzdvihl zejména úspěch hnutí ve Středočeském kraji, kde podle něj odvedl na posledním místě kandidátky skvělou práci místopředseda ANO Karel Havlíček.

Na druhé straně se odehrálo velké zklamání u Pirátů. Strana se dostala do krajského zastupitelstva pouze v Plzeňském kraji a jedná se o jednoznačný propadák. Předseda Ivan Bartoš proto sdělil, že celostátní fórum bude jednat o důvěře v republikové předsednictvo.

V Česku se v pátek a v sobotu i přes odklízení následků ničivých záplav a protesty některých starostů postižených obcí volí do zastupitelstev krajů, zároveň probíhá první kolo voleb do Senátu, kde se obměňuje třetina křesel.

Občané volí od pátku, volební místnosti se zavřou v sobotu ve 14 hodin, kdy začne sčítání hlasů, které můžete sledovat on-line na webu cnn.iprima.cz.

Predikce výsledků voleb v září 2024

Díky unikátní predikci výsledků od agentury STEM vám pak představíme vítěze voleb v jednotlivých krajích a pravděpodobné kandidáty na hejtmany i postupující do druhého kola senátních voleb daleko dříve, než budou sečteny všechny hlasy.

Predikce výsledků krajských i senátních voleb můžete sledovat v dynamickém volebním studiu CNN Prima NEWS, kde je bude po 14. hodině postupně zpřesňovat Petr Suchoň s kolegy z agentury STEM, či v tomto článku. Speciální volební vysílání bude pokračovat i po vyhlášení výsledků s podrobnými daty či analýzami.

NÁVOD K VOLBÁM: Jak hlasovat, jak se kroužkuje a na co si dát pozor

Krajské volby 2024

V Česku se volí ve 13 krajích, v nichž své kandidáty na hejtmana nabízí téměř stovka stran, hlavní město Praha je z krajských voleb vyjmuto. S rozhodnutím, koho volit, vám může pomoci volební kalkulačka pro krajské volby 2024. Průběžné výsledky voleb a sčítání hlasů do krajských zastupitelstev sledujte ve volebním speciálu. Výsledky podle obcí uvidíte na následující mapě.

Volby do Senátu ČR 2024

Senátní volby se konají každé dva roky, kdy se obměňuje třetina senátorů, volí se tedy ve 27 obvodech. Do horní komory Parlamentu ČR se volí dvoukolově, senátor ale může být zvolen už v 1. kole, pokud získá více než 50 % hlasů ve svém obvodu. Druhé kolo voleb do Senátu se koná v pátek 27. a v sobotu 28. září 2024. Sčítání hlasů v senátních volbách a výsledky prvního kola můžete sledovat ŽIVĚ na speciální stránce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Povodně jako vládní PR? Pouhá zášť, opřela se Pekarová do Schillerové. Přidal se i Kalousek

Tagy:
politika STEM Miroslav Kalousek CNN Prima NEWS volby Česko Praha sčítání hlasů výsledky voleb Senát Parlamentu ČR Volby do Senátu Parlamentu České republiky volby do zastupitelstev krajů v Česku 2024 predikce výsledků voleb 2024