Uniklo video z masakru ve škole. Policisté se krčili za rohem, vrah zatím zabíjel děti

Unikl videozáznam ze zásahu ve škole v texaském Uvalde.

Unikl videozáznam ze školy v americkém Uvalde

Na veřejnost unikl videozáznam ze školy v americkém Uvalde. Záběry dokazují naprostou nečinnost policistů, kteří nezabránili 19letému střelci, aby zabil 19 dětí a dvě učitelky. Na videu je vidět i útočník a jeho chladnokrevnost.

Hodiny ukazovaly 11:33, když Salvador Ramos přišel do školy s puškou na rameni. Na zveřejněných záběrech je vidět, že se zastavil hned u prvních dveří do třídy a začal střílet. Žák za rohem se dal na útěk. A znovu se ozvaly výstřely.

Výkřiky a nářek dětí novináři, kteří se k nahrávce dostali, z videa raději vymazali. Ramos vypálil přes 100 ran. Po asi třech minutách na chodbu dorazili i první policisté. Dlouho ale jen vyčkávali. Přestože se ze třídy opět ozývaly výstřely.

Policisté ale stále jen stáli a mířili zbraněmi na místo, kde se střelec nacházel. O 19 minut později dorazili další těžce ozbrojení policisté. I oni se krčili za rohem. Ramos znovu vystřelil – nejméně čtyřikrát. Jeden z policistů zareagoval tak, že na chodbě použil dezinfekci na ruce.

O 77 minut později, kolem 12:50, teprve policisté vtrhli do třídy a Ramose zabili.

Co nejrychleji zabránit dalšímu krveprolití

„V podobných případech je naprosto nevyhnutelná rychlost a agrese postupu už prvních policistů na místě. Policisté musí co nejrychleji zabránit dalšímu krveprolití, zvláště jde-li o děti. V tomto případě musí zasáhnout i za cenu vlastní újmy, je to jejich práce a poslání,“ prohlásil Miroslav Pasterčík, bývalý člen Útvaru rychlého nasazení, který nyní české policisty cvičí i proti takovým střelcům ve školách.

Zveřejnění záběrů se v USA nesetkalo s velkým pochopením. „Ty rodiny si to nezasloužily. Já si to nezasloužím. Je to facka do tváře našim dětem a už toho máme dost. Už nemůžeme nikomu věřit. Je to strašné,“ popsal otec jedné ze zabitých dívek Javier Cazares.

„Udělali to kvůli sledovanosti. A udělali to pro peníze. A to je jediný důvod, proč to zveřejnili,“ přidal se radní města Uvalde Ernest W. „Chip“ King.

Tagy: