Nevyléčitelně nemocná Ukrajinka chce dožít doma. Loučení s rodinou dojalo i zdravotníky

Záchranáři z Asociace samaritánů České republiky se zasloužili o další dobrý skutek. Pacientka v konečném stádiu závažného onemocnění, která uprchla z válkou zmítané Ukrajiny, se totiž chtěla vrátit na dožití domů. A tak vyrazila na začátku týdne na cestu tzv. Sanitka přání, která pacientku i s manželem odvezla zpět do Kozjatinu.

Žádost o transport pacientky v terminálním stádiu nádorového onemocnění zpět na Ukrajinu dostali záchranáři před pár dny. „Vzhledem ke stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu nesneslo toto přání odkladu a okamžitě jsme spustili náš mechanismus včetně vyřizování administrativních náležitostí, abychom mohli vyrazit s pacientkou do ukrajinského Kozjatinu co nejdříve,“ uvádí manažerka projektu Sanitka přání Asociace samaritánů ČR Petra Homolová.

ČTĚTE TAKÉ: Lékařská hvězda zachraňuje děti: Pozor na nechráněné bazény a ubrusy pod horkým čajem

Záchranářka Homolová dodává, že ke splnění tohoto přání výrazně přispěla dobrá spolupráce s mobilním hospicem Strom života a Charitou Zlín, které se o pacientku staraly. Splnění přání také urychlila hladká komunikace s rodinou klientky a bezvadná spolupráce s ukrajinskou stranou.

Dojatí byli i zdravotníci

Dvoučlenná posádka Sanitky přání tak mohla klientku i s manželem v pondělí vyzvednout ve Valašském Meziříčí, kde v Česku našli přechodný domov, a vyrazit na Ukrajinu. Při loučení s vnoučaty a dalšími členy rodiny, kteří i nadále zůstávají v tuzemsku, došlo i na slzy. „Velké emoce jsou součástí každého výjezdu naší speciální sanitky, a to i na straně našich zdravotníků,“ připouští Homolová.

Sanitka přání Asociace samaritánů ČR plní nejrůznější přání lidem, kteří to ze závažných zdravotních důvodů již nezvládají sami, ani za pomoci svých blízkých. „Projekt pomáhá klientům navštívit vytoužené místo, zúčastnit se koncertu oblíbené kapely, naživo fandit svému oblíbenému týmu nebo se jen zúčastnit rodinného setkání. Díky Sanitce přání je možné plnit přání klientům od dětského až po seniorský věk,“ uvádí organizace.

Tagy: