Celý život tvrdě pracovali, s penzí teď sotva vyjdou. U dětí si senioři mnohdy půjčit odmítají

Průměrný důchod by se po červnové valorizaci měl přehoupnout přes magickou hranici dvacet tisíc korun měsíčně, rozdíly v životní úrovni mezi penzisty v různých koutech republiky jsou ale obrovské. V Česku v současnosti žijí více než dva miliony seniorů.

Libuše Filipská ze Zlína letos oslavila devadesátiny. A jak sama říká, díky velké rodině jí život stále velmi baví. Děti, vnuci i pravnoučata jsou pro 90letou dámu největším zdrojem radosti. Bývalá úřednice a nadšená sokolka byla celý život velmi aktivní. To se změnilo až v posledních letech, kdy ji začala omezovat bolavá kolena.

„Nejvíce mi chybí dlouhé procházky. Nyní se procházím jen po bytě, ale vždy si nějakou činnost najdu. Nesedím a nenudím se,“ podotkla pro CNN Prima NEWS. Filipská je neustále pozitivně naladěná, a tak jí nechávají v klidu i současné debaty o důchodech. Tvrdí, že je skromná a se svou penzí si vystačí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výborný: Husákovy děti nesmí zaplakat nad výdělkem kvůli luxusu důchodců. Je to populismus

„Největší výdaje mám za SIPO, zhruba 4 500 korun. Poté za energie, to je kolem 1 500 korun. A za jídlo? To se střídá, ale průměrně dva až tři a půl tisíce korun,“ uvedla. Za léky seniorka zaplatí 700, za telefon 300 korun. Další asi dva tisíce počítá na mimořádné výdaje. Suma sumárum, měsíční útraty paní Filipské činí asi dvanáct tisíc korun.

Martě Uhlířové, která po smrti manžela žije sama, jsou velkou oporou děti. „Syn mi chodí nakupovat, dcera mi chodí uklízet, a tak mi pomáhají. Ale finančně sami mají co dělat,“ posteskla si seniorka. Sama celý život tvrdě pracovala, nejdříve jako jeřábnice, poté dokonce na šachtě. V důchodu si ještě přivydělávala jako uklízečka v nemocnici. Přesto nyní s penězi vyjde jen tak tak.

Nepůjdu si k dětem půjčovat

„Nájem bez inkasa, bez jakýkoliv poplatků, platím 9 600 korun. Kde jsou léky, hygienické potřeby? Prostě, když to vezmete jedno k druhému, skutečně vám nezbývá moc,“ podotkla. S takovým důchodem však Uhlířová není sama. „Musím to zvládat, co naděláme. Nepůjdu si přeci k dětem půjčovat,“ podotkla oslovená seniorka. Další dodala, že s důchodem vyjde jakž takž.

ČTĚTE TAKÉ: Švihlíková kritizuje snížení valorizací: Vláda neřeší příčinu, ale následek. A ještě blbě

Krušné časy zažívají i někteří penzisté v domovech důchodců. Peníze z důchodu už jim často nestačí a musí jim vypomáhat jejich blízcí. „Chtějí 20 tisíc za měsíc za osobu. Lidé nemají 20 tisíc ani za důchody,“ řekla jedna z penzistek. „Jejich důchody nejsou tak vysoké, aby domov zaplatili. Tudíž je domovy nemohou přijmout,“ konstatovala zástupkyně vrchní sestry sanatoria v Karviné Zuzana Karkošková.

Přesně to je i případ Zdeňky Ďuracké, kterou znají diváci CNN Prima NEWS jako babičku uvězněnou v domě s psími výkaly. Také ona si se svým důchodem ve výši 12 tisíc korun nemůže dovolit bydlet v domově důchodců. Situaci nyní řeší její vnučka Sára. „Dá se jí vyřídit ještě dávka ve hmotné nouzi, která jí pomůže,“ uvedla.

Tagy: