Uprchlíci z Ukrajiny zaplavují Plzeňsko. Kraji brzy dojdou volné ubytovací kapacity

V Plzeňském kraji dochází kapacity pro uprchlíky z Ukrajiny

Některým krajům dochází volná lůžka pro uprchlíky z Ukrajiny

Některým krajům dochází volná lůžka pro uprchlíky z Ukrajiny. Třeba v tom Plzeňském téměř polovina příchozích Ukrajinců požaduje zprostředkování státem hrazeného ubytování. Navíc hrozí, že provozovatelé ubytoven svou činnost s příchodem topné sezony ukončí, protože jim dotace nepokryjí náklady.

Zatímco na začátku uprchlické krize požadovalo ubytování po Plzeňském kraji zhruba pět procent příchozích uprchlíků, teď jich je 40 procent. Kraji podle odhadů dojdou ubytovací kapacity pro ně už na konci září.

„Denně ubytujeme mezi 100 až 150 lidmi a momentálně má Plzeňský kraj volných kolem tisíce lůžek,“ uvedl pro CNN Prima NEWS hejtman kraje Rudolf Špoták. „I uprchlíci mezi sebou si říkají: směřujte do Plzeňského kraje, tam se o vás dobře postarají. Je to jeden z těch krajů, kde si nově příchozí uprchlíci najdou práci,“ doplnil.

Právě vidina dostupného zaměstnání přivedla do Plzně Antona a Julii z jižní Ukrajiny. „Kamarád, který tady pracuje nám řekl, ať sem přijedeme, tak jsme přijeli,“ popsal Anton. „Budeme bydlet v Touškově, ubytování nám pomohli sehnat v krizovém centru,“ upřesnila Julia.

Na některých místech ale už docházejí lůžka. Navíc někteří majitelé ubytoven s příchodem topné sezony omezí provoz. „Máme asi 250 ubytovatelů. Už několik z nich nám řeklo, že v podstatě po konci září vzhledem k energiím s námi musí rozvázat smlouvu,“ informoval hejtman. „Jamile bude stát jeden kilowatt 15 až 20 korun, tak se dostaneme do červených čísel a budeme hledat v první části nějaká úsporná opatření,“ doplnil majitel jedné z ubytoven Roman Moulis.

Je tak pravděpodobné, že se hejtmani krajů, které jsou jako ten Plzeňský na hraně ubytovacích kapacit, obrátí na vládu, která bude muset rozhodovat o přerozdělení uprchlíků do méně zatížených krajů.

Tagy: