Drogy na základních školách a varny na každém rohu. Starostové z Ústecka bijí na poplach

Ústecký kraj trápí problém s drogami.

Ústecký kraj upozorňuje na problémy s drogami

Injekční stříkačky válející se po ulicích a žáci základních škol pod vlivem drog. Starostové z Ústeckého kraje upozorňují na eskalující problém s narkotiky ve svých městech. Vliv na to podle nich může mít i nedostatečný počet policistů.

Přímo na hlavním silničním tahu u Chomutova zadrželi policisté členy rodinného gangu, který podle policie prodával pervitin. Mezi obviněnými jsou 42letý otec, jeho o dva roky starší družka a dva synové ve věku 22 a 25 let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sražený motorkář, jízda na červenou i drogy. Brnem se proháněla auta jako v akčním filmu

Starostové ale upozorňují, že jde pouze o useknutí malého chapadla rozsáhlé drogové chobotnice. „Drogy jsou velký problém. Prodávají se už i na základních školách,“ upozornil starosta Lipové Pavel Svoboda. „Jenom naše městská policie v Klášterci za pět měsíců posbírala tolik stříkaček jako vloni za celý rok. My už policii dodáváme jména, místa, kde distribuce probíhá, ale neustále jsme ubezpečováni, že vyšetřování probíhá,“ popsal starosta Klášterce nad Ohří Štefan Drozd.

Byznys s drogami má často i mezinárodní rozměry. Právě ze zahraničí proudí do Ústeckého kraje léky, ze kterých se potom některé typy drog vyrábí. „Co nás dneska trápí nejvíc, jsou samozřejmě drogy jako pervitin a podobně. Vyrábí se to na každém rohu, každou chvilku řešíme některé byty, odkud je cítit ten zápach,“ uvedl velitel Městské policie Litvínov Martin Klika.

„Máme řadu preventivních projektů, do kterých se zapojujeme, máme speciální tým zaměřený na tuto problematiku a samozřejmě spolupracujeme i s národní protidrogovou centrálou,“ sdělil ředitel policie Ústeckého kraje Jaromír Kníže.

I když se daří dealery a výrobce drog postavit před soud, problém s drogovou scénou neutichá. „Situace skutečně není dobrá. Děláme vše pro to, abychom to změnili. Policie ale nevyřeší vše. To je záležitost i sociální, jsme si toho vědomi,“ popsal Kníže. Boj s drogami komplikuje i nedostatek policistů. V současnosti jich v Ústeckém kraji chybí přes pět stovek.

Tagy: