Dramatické záběry z Moskvy. Muž útočil na Putinovo sídlo molotovy

Přes zeď moskevského Kremlu se neznámý muž pokusil hodit takzvaný Molotovův koktejl. Video, které zaznamenal jeden ze svědků, nyní koluje na sociálních sítích. U odpůrců ruského prezidenta Vladimira Putina sklízí úspěch. Improvizované zápalné zařízení vyrábějí lidé po celé Ukrajině, aby přispěli k obraně své vlasti.

Záběry pořídil muž, který jede v automobilu. Za jízdy natáčí neznámého útočníka, který se pokouší hodit improvizované výbušné zařízení – tzv. Molotovův koktejl – přes zeď oficiálního sídla ruského prezidenta Vladimira Putina.

Jeho snaha byla ale marná, alespoň jak ukazuje video. Když se útočník pokouší přehodit láhev přes zeď střežené pevnosti, koktejl se rozbije o cihly. Následně způsobí malý požár a zanechá na zdi spáleninu.

Několik menších plamenů bylo vidět také na trávě vedle zdi, informuje web Mirror. Ačkoliv jsou záběry dlouhé sotva pár vteřin, na sociálních sítích sklízejí úspěch. Původní popisek u videa je napsán rusky: „Moskva, Kreml“. Útok sdílela například nezávislá běloruská televize Nexta.

Kreml je rozsáhlý komplex s palácem, katedrálou a velkými obvodovými zdmi. Historie areálu sahá stovky let do minulosti, přičemž centrální Velký kremelský palác je bývalým sídlem carů, kteří zemi vládli před nástupem komunistického sovětského režimu. Nyní je oficiálním sídlem prezidenta Ruské federace, kterým je v současnosti Vladimir Putin.

Kreml je tak sídlem politické moci v Rusku a jeho název se často používá pro označení ruské vlády. Právě tam mohl Putin v úzkém okruhu svých „přátel“ plánovat invazi na Ukrajinu, která trvá už téměř měsíc. Aktuální vývoj nepřetržitě sledujeme v tomto on-line článku.

Improvizované zápalné zařízení vyráběli Ukrajinci už na začátku ruské invaze, aby pomohli místním vojákům. Požádalo je o to dokonce ukrajinské ministerstvo obrany. Od té doby kolují po ukrajinských médiích videa, na nichž především ženy stříhají zbytky látek, strouhají polystyren a vyrábějí desítky Molotovových koktejlů denně.

Tagy: