Válka už trvá měsíc. Ruská tajná služba může chystat převrat, tvrdí novináři

Rozbombardovaný Kyjev (23. 3. 2022)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinské úřady uvedly, že ruské jednotky ve městech Irpiň, Buča a Hostomel jsou obklíčené ukrajinskou armádou. Mohlo by jít až o tři tisíce vojáků. Pomocí protiútoků se ukrajinské armádě podařilo osvobodit východní i západní předměstí Kyjeva. Ruská zpravodajská služba FSB může podle britských novinářů plánovat převrat.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

„Nyní se v Kyjevské oblasti nachází asi 12 tisíc ruských vojáků. Z toho jsou tři tisíce téměř obklíčeny, další čtyři tisíce jsou odříznuty na velmi nepříjemném místě,“ uvedl poradce šéfa prezidentské kanceláře Alexej Arestovič. V obležení má být Irpiň, Buča a Hostomel.

Vypadá to, že se odpor ruských občanů vůči Vladimiru Putinovi stále stupňuje. Na internetu se šíří video, na kterém neznámý člověk hází Molotovovy koktejly na zeď sídla ruského prezidenta. Problémy má ale i Ukrajina.

Zemi rychle docházejí zbraně, které potřebuje k zadržování ruských sil – a proto vyzvala Francii a Německo, aby poslaly další. Ukrajinská armáda má jen dva týdny, než spotřebuje své zásoby protiletadlových a protitankových střel, řekl údajně minulý týden svým přátelům ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Další dodávku zbraní slíbily Británie i Německo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezitím vystoupil s dalším projevem, kterým připomněl smutné měsíční výročí začátku válku. V proslovu zmínil, že si Rusko myslelo, že se Ukrajinci vzdají bez boje. „Zmýlili se,“ konstatoval šéf Kyjeva.

Podle Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny existuje pravděpodobnost, že se běloruské ozbrojené síly zapojí do války proti Ukrajině. Podle dostupných informací se ale invaze odmítá účastnit velký počet vojenského personálu a někteří velitelé. Nedaleko Mariupolu pak byl zabit plukovník Alexej Šarov. Šlo o velitele 810. brigády námořní pěchoty Ruské federace.

Tagy:
Černobyl válka Německo Francie Ukrajina laboratoř Rusko Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Dmytro Ivanovyč Kuleba Buč