Putin dál ztrácí klíčové muže. Ve válce na Ukrajině přišel o dalšího vrchního velitele

Vladimir Putin

Vývoj války na Ukrajině (23.3.2022)

Během války na Ukrajině postupně umírají další a další ruští velitelé nebo generálové, kteří měli za sebou dlouhou vojenskou historii. Zatím poslední je podle dostupných informací plukovník Alexej Šarov, velitel 810. brigády námořní pěchoty Ruské federace.

„Ruská armáda Vladimira Putina přišla o dalšího velitele. Je to již patnáctý z Putinových nejvyšších vojenských představitelů, který byl zabit během invaze na Ukrajině. Plukovník Alexej Šarov je zatím tím posledním. Jeho smrt oznámily ukrajinské ozbrojené síly v úterý na sociálních sítích,“ napsal web Daily Mail.

Šarov byl velitelem 810. brigády námořní pěchoty Ruské federace. Podle dostupných informací zemřel v přístavním městě Mariupol, v němž uprostřed ruského obléhání uvízlo přes 100 tisíc lidí. Právě v Mariupolu na jihovýchodě země Rusové nejvíce útočí a Ukrajinci odolávají jen stěží.

Před Šarovem například zemřeli:

  • Plukovník Sergej Sucharev, kterého s jeho zástupcem majorem Sergejem Krylovem zabily ukrajinské síly 18. března. Likvidace Suchareva měla pro Ukrajince jeden speciální význam. Jeho pluk měl totiž v roce 2014 působit na Donbase a zúčastnit se i bitvy o město Ilovajsk. Ukrajinská armáda se tam dostala do obklíčení a dohodla se s protivníkem na podmínkách ústupu. Dohoda ale dodržena nebyla a když Ukrajinci místo několika koridory opouštěli, byli postříleni. Nepřežilo jich na 400.

  • Plukovník Andrej Zacharov. Podle Ukrajinců zahynul v palbě, která mířila na ruské tanky. Byl šéfem tankového regimentu.
  • Mimo ruských generálů zemřela na Ukrajině také řada dalších vlivných komandantů. Jedním z prvních „úlovků“ Ukrajinců byl Magomed Tušajev, jeden z vrchních velitelů čečenských sil a pravá ruka vůdce Čečny Ramzana Kadyrova. Ukrajinské jednotky ho na úsvitu války zlikvidovaly společně s jeho gardou na letišti Hostomel u Kyjeva.
  • Generálporučík Andrej Mordvičev údajně zemřel na letišti u Chersonu, které obsadili Rusové a zřídili si zde základnu. Ukrajinci 16. března na letiště zaútočili a právě při tomto útoku měl Mordvičev zemřít. Moskva tuto informaci nepotvrdila. Pokud by se ukázalo, že Mordvičev skutečně zemřel, šlo by o dosud nejdůležitějšího muže, kterého Kreml na Ukrajině ztratil.

Na kompletní přehled se můžete podívat ZDE.

Podle Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) od začátku konfliktu na Ukrajině zahynulo nejméně 902 civilistů a dalších téměř 1 500 bylo zraněno. Údaje lze jen těžko ověřit, podle Ukrajinců jsou však počty zemřelých či zraněných civilistů mnohonásobně větší.

Tagy: