Otřesný nález po útoku v Hurghadě: Ze žraloka vytáhli ostatky Rusa. Vědci promluvili o motivu

Mumifikace žraloka, který v Egyptě zabil ruského turistu

Mumifikace žraloka zabijáka v Egyptě

Ve vnitřnostech žraloka, který ve čtvrtek v egyptské Hurghadě smrtelně zaútočil na mladého Rusa, se našly lidské ostatky patřící nešťastníkovi. Krvežíznivou parybu odchytli rybáři chvíli po brutálním napadení. Mladík zoufale volal o pomoc svého otce, ale nikdo nebyl nablízku. Útok trval jen pár vteřin. Informaci o nálezu přinesl britský web Daily Mail. Tělo ubitého žraloka následně prošlo mumifikací a bude vystaveno v místním muzeu.

Uvnitř žraloka byly objeveny části těla třiadvacetiletého mladíka, kterého zabil u břehů egyptského letoviska Hurghada, píše Daily Mail. Predátora po tragédii přitáhli lodí na břeh a zlynčovali, aby mrtvého plavce „pomstili“.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozivé detaily útoku žraloka v Hurghadě: Promluvil otec, jemuž Vladimir zemřel před očima

Následně podle portálu BNN vědci mrtvého žraloka rozpitvali za účelem odhalení příčiny agresivního chování a možnému zabránění dalším podobným událostem. Pobřeží, kde k útoku došlo, je totiž považováno za bezpečnou oblast.

Žralok měl jinak prázdná střeva

Důvodem k útoku byla pravděpodobně březost samice žraloka. S ní je podle vědce Mahmouda Dara, jehož vysvětlení o pozadí nešťastné události tlumočil server Alarabiya.net, spojena i nervozita, kvůli které zvíře nic nekonzumuje, než zplodí mladé. Tomuto scénáři napovídá i to, že kromě tělesných ostatků člověka, byla střeva prázdná.

V podobném rozpoložení se zvířata uchylují do mělkých vod kvůli pocitu bezpečí a smrtonosný výpad může způsobit jakékoliv vyrušení. Vliv na chování predátorů mají i proplouvající lodě, které vhazují do moře zbytky jídla nebo rovnou mrtvé ryby, přičemž se mění návyky žraloka.

Žraločí tělo bylo po zabití mumifikováno rybáři a nyní ho čeká vystavení v hurghadském Muzeu mořské biologie.

Hurghada je oblíbenou destinací českých i slovenských turistů. Není proto náhodou, že právě Slovenka Martina plavala pouze pár metrů od místa, kde žralok napadl Vladimira Popova. Rus zřejmě ve skutečnosti nebyl turista, ale prchal před mobilizací.

Tagy: