Bolestná zpověď rodiny Čecha zadrženého v egyptské cele: Nemáme žádné zprávy, jsme na trní

Rodina zadrženého Čecha v Egyptě

Příběh Čecha, který je zadržený už téměř týden ve vazbě v Egyptě

Čech Radovan Kobza je už téměř týden zadržený ve vazbě v Egyptě. Odletěl tam minulý týden, aby spojil pracovní schůzku s dovolenou. Jenže celní správě se nelíbil obsah jeho kufru, a tak ho zadržela. Rodina o něm od té doby nemá téměř žádné zprávy.

„Je to těžké. Už šest dní jsme na trní. Jsme nervozní a vůbec nevíme, co se tam děje,“ uvedl syn zadrženého Čecha. Pětačtyřicetiletý podnikatel Radovan Kobza měl mít v Egyptě pracovní schůzku a následně si chtěl pobyt prodloužit a užít si krátkou dovolenou. Cesta se mu ale zkomplikovala při celní kontrole na egyptském letišti.

„Je to hrozný pocit. Konzul nám nejprve tvrdil, že celý proces potrvá jeden den, později řekl dva. Teď už nám vůbec nejsou schopni říct, jak dlouho ještě proces potrvá,“ popsala CNN Prima NEWS Kateřina Kobzová, manželka zadrženého podnikatele. Kobza se živí jako obchodník se zdravotními pomůckami. V kufru měl proto elektrody na kardiostimulátor, kvůli kterým měl mít zmíněnou pracovní schůzku.

Jenže právě tyto hadičky se nezdály celní kontrole a muže na letišti v Hurghadě zadrželi. Ve vazbě ho zprostili obvinění a měli ho do dalšího dne pustit do hotelu. V té době rodina se zadrženým Čechem naposledy mluvila. Místo hotelu Kobza putoval do cely.

„Nyní čekáme na rozhodnutí egyptských úřadů o jeho možném vyhoštění. Jde o proces, který podléhá egyptskému právu a my na jeho délku nemůžeme mít vliv,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová.

Podle informací CNN Prima NEWS měl Kobzu ve vazební věznici navštívit konzulární pracovník české ambasády. Osobně s ním mluvil a zajišťuje mu potřebné léky. S rodinou nebo s právníkem ale Kobza mluvit nemůže. Ministerstvo zahraničí řeší celou situaci jak z České republiky, tak prostřednictvím ambasády v Káhiře.

Tagy: