Akce jen pro očkované a plošné testování ve školách. Babiš řekl, co vláda zpřísní

Andrej Babiš

Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) v pátek rozhodne o plošném testování ve školách. Uskutečnit by se mělo 22. a 29. listopadu. Premiér to uvedl v rozhovoru pro web Blesk.cz. Kabinet, který podal demisi, projedná také plány na uzavření některých akcí pro neočkované od 29. listopadu.

Přesnou podobu zpřísňujících opatření, která budou platit od 29. listopadu, chce odcházející vláda v pátek projednat s experty pětikoalice vytvářející příští kabinet. V pondělí je má ministerstvo zdravotnictví projednat se zástupci organizací, například kulturních. Rozhodovat o nich bude vláda v úterý odpoledne, sdělil Babiš.

S experty koaličního Anticovid týmu chce v pátek dospět premiér k dohodě o tom, jak zpřísnit přístup na hromadné akce. Zda umožnit jejich návštěvu jen pro očkované a lidi, kteří prodělali covid, nebo i pro lidi s PCR testy.

Vláda v pátek zasedne v 7:00. Tým kolem Vlastimila Válka (TOP 09), o kterém se mluví jako o kandidátovi Spolu a PirSTAN na ministra zdravotnictví, má ale podle Babiše čas až po 8:00. „Nevíme, jak budou reagovat,“ prohlásil premiér.

Vládní rada pro zdravotní rizika podle něho ve čtvrtek jednala hodinu a experti nejsou jednotní. „Chtěli bychom, aby jednoznačně nový ministr a jeho tým potvrdili správnost navrhovaných rozhodnutí, my jsme v demisi, ale nezříkáme se odpovědnosti,“ vysvětloval Babiš plánované kroky.

Podobně mluvil i na tiskové konferenci, kde oznamoval, že kabinet ANO a ČSSD schválil svou demisi. „Chci, aby nikdo neříkal, že naše vláda na to kašle. Nekašle. Musíme udělat další opatření, která budou významná z hlediska toho, aby se lidé očkovali. Nic jiného na boj proti covidu neexistuje,“ řekl.

Rakouská cesta

Podle informací CNN Prima NEWS vláda nepřistoupí k lockdownu nebo uzavření okresů, jako tomu bylo při posledním zhoršení situace. Místo toho se zřejmě vydá tzv. rakouskou cestou. V Rakousku nesmí do restaurací, na stadiony nebo do divadla lidé, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali covid. Ani test tak už nestačí.

Podle odborníků bude potřeba omezit hlavně hromadné akce a obecně setkávání většího množství lidí. K tomu se kloní například biochemik Libor Grubhoffer nebo epidemiolog Roman Prymula. Imunolog Václav Hořejší by navrhoval povinné očkování proti covidu. Válek pak mluvil o možnosti, že by byly na Vánoce „zavřené obchody a všechno“.

Tagy: