Uzel byl se smrtí smířený. S doktory žertoval, že na rozdíl od nich ví, na co umře

Radim Uzel

Sexuolog Radim Uzel zemřel

Ve věku 82 let zemřel nejznámější český sexuolog Radim Uzel, kterému lékaři po překonání rakoviny žaludku zjistili nádor na jícnu. Se smrtí byl smířený, otevřeně o ní mluvil před několika týdny i v rozhovoru pro pořad ShowTime na CNN Prima NEWS.

V březnu po dvou operacích a prodělané léčbě chemoterapií poskytl rozhovor ShowTimu. Mluvil o tom, jak se po prodělaném těžkém covidu dozvěděl o závažné diagnóze. Bylo to v období, kdy mu zemřela manželka, se kterou byl 54 let. Kdy navíc dokázal překonat rakovinu žaludku. Jenže nemoc se vrátila v jiné a silnější formě.

„Plíce byly bez potíží, jenomže doktorka na plicním řekla, že mám vedlejší nález –⁠ ztluštění jícnu –⁠ a že by bylo dobré udělat gastroskopii. Tři rány potkají člověka v krátké době –⁠ covid, úmrtí manželky a rakovina. Kdyby to byla slinivka, už tady nejsem, ale jícen se onkologickou léčbou drží. Už ale ve mně taky moc života není,“ přiznal Uzel.

Mluvil o tom, jak nemoc postupuje rychle. „Když přišli na vizitu doktoři s pohřebními ksichty, říkám: ‚Že se trochu neusmějete.‘ Oni na to, že není čemu. Povídám jim: ‚Myslím si, že jo, protože já už bezpečně vím, na co umřu. Vy jste tady čtyři chirurgové a zdalipak víte, na co umřete? Víte h***o a já to vím.‘ Ta jistota mě do jisté míry naplňuje optimismem. To se nedá nic dělat. Je mi 82 let a všichni na něco musíme umřít,“ prohodil s nadhledem známý český popularizátor sexuologie.

Rozhovor byl pořízen v době, kdy Uzel natáčel reklamu na posílení potence. Když byl dotázán na to, kdy veřejnost uvidí nový spot, odpověděl: „Říkali, že půjde po mé smrti. Je to trochu morbidní, ale je to hezký nápad. Budu radit z nebe.“

Pro web Extra.cz uvedl, že nemoc se na jeho těle výrazně podepsala. „Zhubl jsem dvacet kilogramů, jsem vážně nemocný a skoro mrtvý, prosím pěkně. Někdy může vysoký věk zpomalit postup nemoci, ale záleží na typu rakoviny. Když je to, jako v mém případě, ještě spojené se strašným covidem, který jsem prodělal a moc zdraví mi nezanechal, a s těžkými psychickými stresy, poněvadž mi umřela manželka, je to o to horší.“

Kromě sexuologie se Uzel věnoval dlouhá léta také publicistice. Je autorem řady odborných i populárních knih o antikoncepci, plánovaném rodičovství a poruchách plodnosti. Uzel se dříve zapojil také do politiky. Na počátku 90. let stál u zrodu neparlamentní Nezávislé erotické iniciativy. Několikrát kandidoval do Senátu a v červnu 2002 byl na kandidátce národních socialistů pro volby do Poslanecké sněmovny. Členem Parlamentu se nikdy nestal. Zanechal po sobě dceru Kateřinu, která se věnuje opernímu zpěvu.

Tagy: