Uznejte ruské zločiny na Ukrajině za genocidu, vyzývá české politiky ukrajinský velvyslanec

Uznejte ruské zločiny na Ukrajině jako genocidu, vyzval poslance i senátory na sjezdu KDU-ČSL ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. To, co podle něj Rusové na Ukrajině činí obyčejným občanům, je cílená likvidace jejich národa a je třeba, aby o tom rozhodl mezinárodní tribunál.

„I když se Rusko tváří jako křesťanská země, je to ve skutečnosti barbarská země s nenávistnou ideologií. Upřímní křesťané, kteří berou lidské hodnoty opravdu vážně, by se nikdy nechovali tak, jak se chovají. Na mnoha místech Ukrajiny jsme byli svědky středověké genocidy,“ prohlásil na lidoveckém sjezdu ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis.

Přítomné poslance, poslankyně, senátory i senátorky požádal o to, aby český Parlament přijal usnesení o tom, že ruské útoky na Ukrajině jsou genocida.

„Měli dát Putinovi jasně najevo, že zločiny ruského státu proti Ukrajině nezůstanou nepotrestány. Chci se proto obrátit na přítomné zákonodárce s prosbou o uznání Parlamentem České republiky zločinů Ruské federace na Ukrajině za genocidu. Podobné rozhodnutí už přijali naši přátelé z Estonska a Lotyška a jsem přesvědčen, že brzy budou následovat podobně silná odsouzení také z dalších zemí,“ doplnil velvyslanec.

Genocidou jsou označeny zločiny proti lidskosti definované mezinárodním trestím právem. Jde o úmyslné a systematické ničení celé etnické, náboženské, rasové nebo národnostní skupiny či jejich části.

V posledních týdnech se začínají čím dál více objevovat zprávy o vraždění civilního obyvatelstva, nevinných dětí a rodin a dochází i ke zveřejňování zpráv o masových hrobech. Výjimkou bohužel nejsou ani děsivé zprávy o znásilňování žen a brutálním násilí na nich páchaných.

Ukrajinci si chrání holý život

Ukrajinský velvyslanec poděkoval Čechům za obrovskou pomoc, kterou Ukrajincům věnují, a snažil se i varovat před útoky a štěpením společnosti, které s sebou příchod Ukrajinců nese. Varoval před tím, aby se z tématu stal politický souboj.

„Ukrajinky a Ukrajinci sem nepřijeli, aby hledali lepší život, ale aby si zachránili holý život,“ doplnil velvyslanec.

Lidovci si o víkendu na sjezdu v Ostravě volí nové vedení. Jediným kandidátem na předsedu je současný lídr strany Marian Jurečka. Na sjezdu kromě ukrajinského velvyslance vystoupil i premiér Petr Fiala nebo šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová i předsedové Pirátů a STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan.

Tagy: