V americké zoo uhynul Putin. Tygr se narodil v Česku, zplodil několik mláďat

V minnesotské zoo uhynul tygr jménem Putin.

Zemřel tygr Putin

V minnesotské zoologické zahradě uhynul tygr jménem Putin. Zvířecímu jmenovci po kremelském vládci bylo 12 let, přesnou příčinu úmrtí nyní vyšetřují ošetřovatelé. Podle americké stanice CNN se samec tygra narodil v České republice. Putin pobýval šest let v dánské zoo, než byl převezen do Minnesoty. Stihl zplodit několik tygřích mláďat.

„S těžkým srdcem vám oznamujeme, že včera při rutinním lékařském zákroku zemřel dvanáctiletý samec tygra amurského. Navzdory hrdinnému úsilí ošetřovatelů nepřežil. Je to pro nás nesmírná ztráta,“ uvedla zoo na svých facebookových stránkách, kde zároveň poděkovala za obětavost zasahujících ošetřovatelů.

Podle předběžných informací zemřel tygr na selhání srdce. „Udělali jsme vše, co bylo v našich silách, abychom ho zachránili. Budeme ještě nějakou chvíli truchlit,“ podotkl jeden z ošetřovatelů Taylor Yaw.

It’s with heavy hearts that we share that the Zoo’s 12-year-old male Amur tiger passed away yesterday during a routine...

Posted by Minnesota Zoo on Thursday, March 24, 2022

Putin se narodil v roce 2009 v České republice, což potvrzuje jak americká CNN, tak tisková zpráva minnesotské zoologické zahrady. Štábu CNN Prima NEWS se podařilo vypátrat, že se šelma narodila ve zlínské zoo, ale se jménem Alex.

„Jméno Putin rozhodně nezískal u nás, jak uvedla některá média,“ upřesnila mluvčí Romana Mikešová. Z Česka se tygr přesunul do Dánska, kde šest let žil v jedné z tamějších zoo. Do americké Minnesoty se Putin dostal v roce 2017.

Jedna z největších šelem vůbec

Tygr ussurijský, též známý jako tygr sibiřský, amurský, altajský či korejský, je největší známou kočkovitou šelmou. Po medvědu kodiakovi a ledním medvědovi jde rovněž o třetí největší suchozemskou šelmu vůbec.

Nejpoužívanější český název „ussurijský“ není v ostatních jazycích příliš častý, což ostatně ukazuje tisková zpráva zoo i zahraniční zprávy. Pojmenování tygr získal od řeky Ussuri v ruském Přímořském kraji u pobřeží Japonského moře. Ve volné přírodě žije několik stovek kusů tohoto poddruhu.

Tagy: