V Berlíně najelo auto do davu. Zemřela učitelka, 14 žáků bylo zraněno

V západním Berlíně vjelo ve středu dopoledne vozidlo do davu lidí a zranilo nejméně 10 osob. Podle německé policie pak zemřel na místě jeden člověk.

Jeden mrtvý a několik těžce zraněných v Berlíně, potvrdila policie

Devětadvacetiletý řidič u berlínského náměstí Breitscheidplatz ve středu dopoledne najel do davu lidí, mezi nimiž byli především účastníci školního výletu. Při incidentu na místě zemřela učitelka a zranilo se mimo jiné 14 žáků ze spolkové země Hesensko. Potvrdila to večer berlínská policie, která předtím také sdělila, že řidiče, který je arménského původu, zadržela.

Podle policistů zatím není známo, zda šlo o nehodu, nebo úmyslné jednání, informovala agentura Reuters. Řidičem je 29letý německý Armén, který žije v Berlíně. Podle svědků se z místa pokusil utéct, ale kolemjdoucí ho zadrželi a předali policii.

Podle zdrojů bulvárního listu Bild a novin Berliner Zeitung byl čin zjevně úmyslný, jeho motiv je ale nejasný, i když patrně nebyl politický. „V žádném případě nejde o nehodu. Byl to šílený jezdec, chladnokrevný zabiják,“ citoval deník Bild svůj zdroj z řad vyšetřovatelů. Policejní mluvčí to nepotvrdila a policie oficiálně stále zjišťuje, zda šlo o úmyslný útok, nebo nehodu, a to možná s příčinou zdravotního rázu.

O život bojuje podle úřadů šest zraněných, tři lidé jsou zraněni těžce a několik dalších lehce. Mluvčí hasičů uvedl, že jeden člověk zahynul přímo na místě.

Mrtvou je podle berlínské ministryně vnitra Iris Sprangerové učitelka z Hesenska, která byla se třídou na návštěvě hlavního města. Otřeseno je i hesenské město Bad Arolsen, odkud třída 24 žáků nejvyššího ročníku místní reálky pochází. Podle starosty města Marka Lambiona třída právě ukončila písemné závěrečné zkoušky a vydala se se svou učitelkou na závěrečný výlet do Berlína.

Podle hesenské zemské vlády je mezi těžce raněnými také jeden další učitel. Skupinu tvořili dva učitelé a 24 žáků. Mezi raněnými je podle Bildu i těhotná žena. Policie hovoří dohromady o zhruba 20 raněných. Podle policejní prezidentky Barbary Slowikové je v nemocnici i podezřelý.

Podle policie se incident odehrál na několika stech metrech. Řidič nejprve na křižovatce vyhlášeného bulváru Kurfürstendamm a ulice Tauentzienstrasse najel malým osobním vozem na chodník, kde srazil skupinu lidí. Poté se vrátil zpátky na křižovatku a pokračoval ulicí Tauentzienstrasse na roh s ulicí Marburger Strasse, kde narazil do jiného vozu a vjel opět na chodník. Jeho jízda poté skončila ve výloze parfumerie. Z fotografií je patrné, že malé osobní auto přejelo přes chodník a skončilo ve výloze obchodu. Cestou přes chodník zdemolovalo restaurační zahrádku.

Německá média uvádějí, že incident se stal zřejmě ve vysoké rychlosti. Policie to zatím nekomentovala. Podle agentury DPA zajišťovala policie ještě ve středu večer, několik hodin po incidentu, důkazy na místě. Speciální jednotka prohledávala i byt řidiče v městské části Charlottenburg. Vyšetřování na místě má pokračovat i ve čtvrtek.

Mezi svědky incidentu byl i britsko-americký herec John Barrowman, který o tom informoval na Twitteru. „Hodně lidí kulhalo a mělo zranění,“ řekl ve videonahrávce, na které z místa popisoval podrobnosti události.

Incident se odehrál nedaleko místa smrtelného útoku z 19. prosince 2016, kdy neúspěšný tuniský žadatel o azyl s vazbami na islamisty Anis Amri unesl nákladní auto, zabil řidiče a poté s vozem najel do přeplněného vánočního trhu. Tehdy zemřelo 12 lidí včetně Češky a desítky utrpěly zranění.

„Jsou zde problémy s arabskou emigrací, ale jde o denní kriminality. Podobné útoky se absolutně nečekají, hlavně ne v této čtvrti. Lidé sedí a sami nedokáží věřit, co se stalo,“ popsala spolupracovnice CNN Prima NEWS v Berlíně Emily Schopperová.

Tagy: