Sledujte RADAR: Česko zasáhne vydatné sněžení. Kde hrozí náledí, závěje či výpadky energie?

Závěje

V úterý se na většině území Česka vyskytne sněžení. Podle meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude sněžit i mimo horské oblasti a připadne kolem 5 cm nového, většinou mokrého a těžkého sněhu. V noci na středu mohou teploty klesnout i na −10 °C. V platnosti jsou výstrahy před novou sněhovou pokrývkou, náledím a závějemi.

V úterý bude převážně zataženo a na většině území se vyskytne sněžení či déšť se sněhem. Později večer bude od západu ubývat srážek a částečně i oblačnosti. „I mimo horské oblasti místy připadne kolem 5 cm nového, většinou mokrého a těžkého sněhu. Odpoledne se od vyšších poloh budou místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Ve večerních hodinách místy hrozí tvorba zmrazků a náledí,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ve své předpovědi. Nejvyšší teploty dosáhnou −1 až 3 °C. Povane slabý jižní až jihovýchodní vítr rychlostí 1 až 4 m/s, který se bude měnit na severní až severozápadní a přechodně zesílí až na čerstvý o rychlosti 4 až 8 m/s. V nárazech může dosáhnut 15 m/s, na horách až 20 m/s (70 km/h).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak v mrazu předejít poškození vašeho telefonu? Sedm rad, kterými byste se měli řídit

Noc na středu bude polojasná až oblačná, ojediněle se vyskytnou mrznoucí mlhy. Nejnižší teploty klesnou na −4 až −8 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce až na −10 °C. Vát bude severozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Ve středu bude obloha polojasná až oblačná, ojediněle se vyskytnou sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou −3 až 1 °C. „Od vyšších poloh místy hrozí tvorba sněhových jazyků,“ varují meteorologové. Povane mírný jihozápadní až jižní vítr rychlostí 2 až 7 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře, a následně Nový sníh.

Na čtvrtek předpovídají meteorologové ČHMÚ oblačno až zataženo. Od jihozápadu se místy vyskytne občasné sněžení. Noční teploty klesnou na −2 až −6 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce až na −9 °C. Přes den pak dosáhnou −2 až 2 °C. Vát bude slabý jihozápadní, ve východní polovině území místy mírný jihovýchodní vítr rychlostí 2 až 6 m/s. „Zejména na jihozápadě se při mrznoucích srážkách bude vytvářet ledovka,“ uvedli meteorologové.

Zataženo až oblačno bude také v pátek. Na většině území se vyskytne občasné sněžení, během dne bude ale srážek ubývat. Nejnižší noční teploty klesnou na −1 až −5 °C, na severu až na −8 °C. Přes den dosáhnou −3 až 1 °C. Povane mírný severovýchodní až severní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Meteorologové varují před sněhem a náledím

V platnosti jsou také výstrahy ČHMÚ, a to před novou sněhovou pokrývkou, náledím a závějemi. Podle meteorologů může místy připadnout i více než 7 cm nového sněhu během 12 hodin. „Očekávají se komplikace při chůzi, v dopravě, zásobování apod. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice. Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ uvedli meteorologové.

Při poklesu teplot pod bod mrazu se budou lokálně vytvářet zmrazky nebo i náledí. „Na neošetřených komunikacích hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ varuje ČHMÚ.

V polohách nad 600 m se očekává tvorba sněhových jazyků, na horách i závějí. Některé vozovky mohou být nesjízdné. „Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy. Při jízdě autem nezapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Ve vozidle je vhodné mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla,“ doporučují meteorologové.

Tagy: