V Česku porostou rychle jenom ceny a zadlužení, předpovídá Evropská komise

Ekonomika

Inflace nejvyšší za 30 let

Hospodářský růst České republiky v letošním roce bude ani ne poloviční oproti původním předpokladům. Zato inflace se za celý rok přiblíží 12 %. Vyplývá to z aktualizované prognózy hospodářského vývoje, který v pondělí vydala Evropská komise.

Ještě letos v zimě Evropská komise předpovídala Česku růst hrubého domácího produktu o 4,4 % pro rok 2022. Jenže válka na Ukrajině této prognóze udělala nečekanou čáru přes rozpočet, a tak česká ekonomika letos poroste jen o 1,9 %, očekává Komise. Přílišné zlepšení ale tuzemské hospodářství nezažije ani v roce 2023, kdy se ekonomika má zvednout jen o 2,7 %.

Zato ceny mají za celý letošní rok vzrůst průměrně o 11,7 %. Inflace se podle Evropské komise nad cílem České národní banky udrží i v roce příštím, když ceny mají stoupnout o 4,5 %. Schodek hospodaření veřejných institucí má podle Evropské komise letos dosáhnout 4,3 a v příštím roce 3,9 % HDP. Veřejný dluh se tak zvýší z loňských necelých 42 na rovných 44 % v poměru k výkonu české ekonomiky.

Snad jedinou dobrou zprávou tak zůstává, že nezaměstnanost se má v letošním i příštím roce držet stále na velmi nízké úrovni. Míra nezaměstnanosti by neměla být vyšší než 2,6 %. Česko tak bude mít i v nadcházejících dvou letech nejnižší nezaměstnanost z celé Evropské unie.

Evropská komise rovněž upravila odhad růstu celé unijní ekonomiky směrem dolů. Zatímco v zimě očekávala její zvětšení o čtyři procenta, nyní pro letošní rok předpovídá jen 2,7% zvýšení HDP. V příštím roce má růst činit jen 2,3 %. Inflace se má v rámci sedmadvacítky letos udržet v průměru pod sedmi procenty.

Tagy: