Cenový šok sílí. Zemědělská produkce zdražila nejvíce za 30 let, hlavně obilí a olejniny

Cena pšenice od loňské sklizně klesá

Vláda chce bojovat proti vysokým přirážkám na potraviny

Inflace zcela jistě neřekla v dubnu poslední slovo a spotřebitelské ceny nepochybně zrychlí svůj růst. Potvrzují to aktuální data Českého statistického úřadu o vývoji cen průmyslových, zemědělských a stavebních výrobců. Ty v dubnu stouply meziročně nejvíce od roku 1992 a nepochybně se propíšou do dalšího vzestupu spotřebitelské inflace.

K nejrychlejšímu cenovému růstu došlo u zemědělské produkce, která v dubnu meziročně zdražila o 35,3 % a oproti březnu o 8 %. Ceny v průmyslu stouply o 26,6 % a ve stavebnictví o 12,9 %. Ve všech třech sektorech došlo v porovnání s březnem ke zrychlení růstu cen. Jde o nejvyšší inflaci ve výrobě od roku 1992.

Podle ekonomů to jen signalizuje, jak se bude v dalších měsících vyvíjet inflace spotřebitelská. „Inflační spirála se dál prudce rozjíždí. Skokový růst cen výrobců předznamenává, že spotřebitelské ceny budou nadále dynamicky růst. Bohužel se stále nacházíme před dosažením vrcholu a další měsíce budou ve znamení ještě vyšší inflace,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Štěpán Křeček, hlavní ekonom společnosti BH Securities.

Inflace stále není za zenitem

Podle Křečka je nejhorší situace v rostlinné výrobě, kde ceny meziročně vzrostly o více než 50 %. „Prudce zdražily olejniny o 64,5 % a obiloviny o 51,2 %. Drahota se týká také živočišné výroby. Ceny skotu vzrostly o 25,8 % a ceny jatečních prasat o 19,5 %,“ dodal Štěpán Křeček.

„Dubnová data v souhrnu nepřinesla ani velká překvapení, ani mnoho důvodů k optimismu. Cenově nejvíce problematické sektory zůstávají stejné a napětí v nich nikterak nepolevuje. Ať se podíváme na energie, kovy či potravinářství, žádný z těchto oddílů dosud nevykazuje známky uklidňování,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Podle něj přetrvávají příčiny raketového růstu cen, kterými jsou válka na Ukrajině a dozvuky koronavirové pandemie. „Průsak cen výrobců do cen spotřebitelů bude pokračovat, byť patrně dál menším tempem. Schopnost výrobců přenášet vyšší ceny na zákazníky totiž začíná narážet na limity finančních možností českých domácností,“ dodal Vít Hradil.

Nezbytné zboží bude zdražovat dál

To se má ale týkat především výrobků, které nejsou pro domácnosti nezbytné. Naopak u těch, bez kterých se nelze obejít, se máme připravit na pokračující propisování cen výrobců do spotřebitelské inflace. „Ta tak letos v průměru může atakovat hranici 15 %,“ uzavřel Hradil.

S 15% inflací počítá také Česká národní banka, ovšem nikoli jako průměr za celý letošní rok. Podle ČNB jde o úroveň, na které by mohla kulminovat inflace meziroční, a to v nejbližších měsících. Za celý letošní rok pak ČNB odhaduje inflaci mírně nad 13 %, jak vyplývá z její aktuální Zprávy o měnové politice.

Tagy: