V Česku převládá britská mutace koronaviru, potvrdily testy z liberecké nemocnice

Laboratoř

Blatný varuje před šířením britské mutace (Zdroj: CNN Prima NEWS)

U covid pozitivních pacientů v Česku převládá britská mutace koronaviru. Prokázaly to testy provedené v laboratořích liberecké krajské nemocnice. Minulý týden vybrali experti náhodných 88 pozitivních vzorků, britskou mutaci odhalili v 64 případech. Napodruhé vzali desetinásobek pozitivních vzorků za uplynulý týden a poměr byl obdobný: 67 procent vykázalo nakažlivější verzi koronaviru.

„Zkoumání jsme podrobili 1150 pozitivních vzorků, které jsme minulý týden vyhodnocovali v našich laboratořích, britská mutace se potvrdila v 776 případech. Byly to vzorky lidí všech věkových kategorií od dětí z mateřských škol přes pendlery až po seniory,“ říká mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

V Česku se zatím u každého vzorku konkrétní mutace nezjišťuje, je to totiž výrazně časově náročné. Zjistit samotnou pozitivitu při PCR testu trvá průměrně šest hodin, odhalit konkrétní mutaci zabere 48 hodin.

Podle Řičáře v Liberci počítají s tím, že na britskou mutaci začnou testovat všechny pozitivní vzorky. Nemocnice je při testech schopna odlišit nejen britskou mutaci, ale i jihoafrickou a brazilskou. „Nicméně už pracujeme na komplexnějším řešení detekce mutací,“ dodává mluvčí Krajské nemocnice Liberec.

Britská mutace koronaviru je o 30 až 70 procent nakažlivější, k nákaze stačí kratší čas než dosud uváděných 15 minut. Lidé by měli nosit raději respirátor FFP2 než roušku. Už dříve byla mutace potvrzena v jiných částech republiky. „Faktem je, že způsob léčby i používání ochranných pomůcek zůstávají stejné. Nic se nemění,“ doplnil mluvčí liberecké nemocnice Řičář.

Tagy: