V Česku se výrazně ochladí, čekejme i bouřky. Jaké počasí bude na pomlázku?

Pomlázka bude letos opět jiná.

Počasí 14.4.2022 7:06

Počasí o velikonočních svátcích nás moc nepotěší. Zatímco ve čtvrtek se teploty vyšplhají až na 22 °C, od soboty se výrazně ochladí. Navíc se bude stále střídat déšť se sněhem. V pondělí se ale má počasí opět vyjasnit, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno a později večer na severozápadě a západě Čech až zataženo. Místy se objeví déšť nebo přeháňky, ojediněle přijdou bouřky. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 18 až 22 °C, na horách v tisíci metrech nad mořem se budou pohybovat kolem 12 °C a na Šumavě kolem 15 °C.

V noci ze čtvrtka na pátek očekávejme oblačnou až zataženou oblohu. Na většině území se vyskytne déšť nebo přeháňky. V severozápadní polovině Čech začnou k ránu srážky ustávat a oblačnost částečně ubývat. Nejnižší noční teploty klesnou na 10 až 6 °C.

V pátek počítejme s proměnlivou oblačností, místy s přeháňkami a na jihu ojediněle s bouřkami. Na jihovýchodě bude zpočátku až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, na severu a severovýchodě se později v polohách nad 800 metrů nad mořem objeví srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 15 až 20 °C, na severu bude kolem 12 °C.

V sobotu bude převážně oblačno. Místy se objeví přeháňky. V polohách nad 600 metrů nad mořem a ráno a dopoledne na severu a severovýchodě i v nižších polohách se vyskytnou srážky sněhové. Odpoledne a večer od západu začnou srážky ustávat a oblačnost ubývat. Nejnižší noční teploty klesnou na 6 až 2 °C, na severu a severovýchodě až na −1 °C. Ojediněle se vytvoří náledí. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 7 až 11 °C, na severovýchodě se budou pohybovat kolem 6 °C. Bude vát mírný severní až severovýchodní vítr o rychlosti 3 až 7 m/s, na Moravě a ve Slezsku během dne místy s nárazy kolem 15 m/s (kolem 55 km/h). Večer částečně zeslábne.

V neděli očekávejme jasno až polojasno, na severovýchodě postupně oblačno až zataženo. Místy se vyskytne déšť nebo přeháňky, v místech nad 500 metrů nad mořem srážky sněhové. Nejnižší noční teploty dosáhnou 1 až −3 °C, v údolích klesnou až k −5 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 9 až 13 °C, na severovýchodě kolem 7 °C.

Na Velikonoční pondělí se vyjasní

V pondělí počítejme s jasnou až polojasnou oblohou, ovšem zejména na východní polovině území bude přechodně oblačno až zataženo. Místy se objeví déšť nebo přeháňky. Nad 600 metrů nad mořem a v noci a ráno na severovýchodě i níže se vyskytnou srážky sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na 0 až −4 °C, při velké oblačnosti bude kolem 2 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 6 až 10 °C, při déletrvajícím slunečním svitu se vyšplhají až na 13 °C.

Od úterý do čtvrtka bude převážně oblačno. Ojediněle se objeví déšť nebo přeháňky, na horách zpočátku srážky sněhové. Nejnižší noční teploty zpočátku klesnou na 2 až −3 °C, postupně se ale vyšplhají na 1 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 9 až 14 °C, postupně 12 až 17 °C.

Tagy: