V bombardované Gaze jsou nejméně tři Češi. Vláda je chce evakuovat, řeší i unesené děti

Gaza je po bombardování naprosto zdevastovaná.

VIDEO: Invaze do Pásma Gazy. Izraelský plán počítá s útokem po souši, vodě i ze vzduchu

V ostřelovaném Pásmu Gazy se aktuálně nachází nejméně tři čeští občané. Redakci CNN Prima NEWS to sdělilo ministerstvo zahraničních věcí. Se zmiňovanými občany je resort v kontaktu a řeší jejich případnou evakuaci z oblasti. V Gaze navíc mohou být také dvě české děti, které od matky před časem unesl jejich palestinský otec. S ním se však tuzemské diplomacii nedaří navázat kontakt.

„Ministerstvo zahraničních věcí je v tuto chvíli v kontaktu se třemi českými občany, kteří se nacházejí v Gaze. Styčný úřad ČR v Ramalláhu ve spolupráci s naším velvyslanectvím v Káhiře podniká nezbytné kroky pro jejich případnou evakuaci, jakmile to bude možné,“ uvedla pro redakci vedoucí Oddělení komunikace s médii resortu zahraničí Mariana Wernerová.

ČTĚTE DÁL: Co brzdí vpád Izraele do Gazy? Visingr vyjmenoval tři faktory, jež připadají v úvahu

Ta doplnila, že je navíc pravděpodobné, že se přímo v Pásmu Gazy nachází také dvě české děti, které před časem od jejich matky, Češky, unesl jejich palestinský otec. Děti jsou už po nějaký čas vedeny v databázi Interpolu.

„Palestinským úřadům jsme předali potřebné údaje s výzvou otci, že je česká strana může evakuovat. Zpětnou vazbu zatím nemáme,“ sdělila CNN Prima NEWS Wernerová.

Palestinský otec své děti, které má s Češkou, odvezl loni na podzim „na dovolenou“ do Dubaje. V říjnu soud rozhodl, že ratolesti mají mít rodiče ve střídavé péči. Otec se však do Česka nevrátil a fotografie naznačovaly, že se mají nacházet právě v Gaze. Muž měl svoji českou exmanželku týrat.

Během středy vyšlo najevo, že vražedné řádění teroristů z hnutí Hamás na území Izraele nepřežil jeden Čech. Podle webu Novinky.cz se nacházel v kibucu Nirim poblíž Gazy.

Tagy:
válka Izrael terorismus evakuace Interpol Pásmo Gazy Hamás Česko Káhira Gaza Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Ramalláh