Adélu týral a znásilnil Palestinec. Jejich děti odvlekl do Pásma Gazy, matka je zoufalá

Ilustrační snímek

Reportéři CNN z místa útoků v Izraeli

Psychické i fyzické týrání. To vše dlouhá léta prožívala Adéla, která měla za manžela Palestince. Mají spolu tři děti, dvě z nich již zhruba rok neviděla. Její bývalý partner je odvezl na dovolenou do Dubaje, z níž se už nevrátil. Jak se nakonec ukázalo, jeho cílovou destinací nebyla metropole Spojených arabských emirátů, ale Pásmo Gazy, kde má muž rodinu. Právě tam, ve válečné zóně, by se děti měly nyní nacházet. Matka je zoufalá, pomocnou ruku jí nabídlo mimo jiné ministerstvo zahraničí. Adéla společně s iniciativou Pod svícnem doufá v jediné: že se její děti vrátí v pořádku po roce odloučení domů.

Se svým příběhem se Adéla již před rokem a půl svěřila iniciativě Pod svícnem, která se věnuje rozšiřování povědomí o domácím násilí a snaze o změnu legislativy v této oblasti. Se svým budoucím manželem – Palestincem – se žena seznámila v roce 2007. „Byl to pro mě vysněný princ na bílém koni. Po několika vztazích a hledání toho pravého se najednou objevil on. Kytice, večeře, vozil mě, kam jsem potřebovala. Doslova jsem se vznášela na obláčku,“ líčila tehdy pro Pod svícnem.

ČTĚTE TAKÉ: Nezabíjejte mě, křičela Noa. Teroristé ji unesli z festivalu hrůzy v Izraeli, otec je zničený

„Růžové brýle“ Adéle poprvé spadly z očí ve chvíli, kdy po přespání u přátel dostala od partnera vynadáno. „Ve finále z toho byl rozchod z mé strany,“ konstatovala s tím, že si takové jednání nechtěla nechat líbit. Následovaly dva měsíce, kdy ji expartner naháněl: „Opět to byl milující a báječný přítel. Omlouval se, neodolala jsem. Jenže to byl teprve začátek.“

Čtyři měsíce od znovuobnovení vztahu Adéla otěhotněla, proběhla svatba, následně přišlo druhé dítě. „Hádky byly, ale vždy jsem v sobě vztek dusila. Byla jsem na mateřské, staral se o nás. Říkal, že nás miluje. Náš sexuální život se podřizoval jeho chuti. Neuměla jsem říct ne,“ přiznala. Následně otěhotněla potřetí, situace se však brzy začala stupňovat. „Hádek bylo více, nezdráhal se mi držet pěst před obličejem, ani když jsem kojila dceru. Více mě ignoroval, cítila jsem se jako odpad,“ svěřila se.

Za každou zprávu padla facka

Vše, co Adéla udělala, bylo podle jejího manžela špatně. „Špatně uvařená rýže, vyprané spodní prádlo, hlučné děti, nechci sex, jsem unavená, špatně jsem se podívala,“ vyjmenovala. Aby situaci nezhoršovala, nejezdila téměř celé dva roky ani k rodičům. Přestala se vídat i s kamarádkami. „Bylo jen pár ‚vyvolených‘, kteří k nám směli – jeho známí,“ řekla.

Brzy přišlo na řadu fyzické násilí poté, co muž zjistil, že si Adéla píše s kamarádem zprávy. „Ten den jsem mu musela odevzdat telefon, chtělo se mi zvracet. Odvedla jsem kluky do školky a vrátila se domů. Než jsem přišla, přečetl si konverzaci. Křičel na mě, že jsem ku**a a co si to dovoluju. Chytla jsem první facku,“ sdělila. Pravé peklo však přišlo, když usnuly děti.

Za každou zprávu dostala Adéla facku. „Seděla jsem a rány padaly, jedna za druhou. Tak to probíhalo týden. Plival na mě, škubal mi vlasy, přitlačil mě ke zdi a držel mě pod krkem, až jsem ztrácela vědomí. Nemohla jsem jíst, pít ani spát. Děsila jsem se každého večera. Jednou do něj ale vjel opravdu obrovský vztek. Hodil mě na gauč,“ líčila otřesné chvíle. Ačkoliv brečela a prosila, manžel nepřestal a znásilnil ji.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zabili jim psa, podpálili dům i auta. Britsko-izraelská rodina zažila teror i s miminkem

„Byla jsem kus hadru. Když ‚dokončil to své‘, uklidnil se. Za tu dobu jsem zhubla deset kilo,“ konstatovala. Nakonec upadla i do semikomatu z vyčerpání. Když musel odjet, volal Adéle s omluvami, že pouze žárlí a nechce ji ztratit. „Opět mě udolal a já zůstala. Asi půl roku byl milý, pozorný, báječný. Pak jeho úsilí ochabovalo a vraceli jsme se tam, kde jsme byli,“ vzpomínala.

Nejprve Dubaj, pak Pásmo Gazy

Nikomu se s tím, co se jí v životě dělo, nesvěřila. „Bála jsem se,“ pokračovala. Před dvěma lety ji poté, co dostala zprávu od starého kamaráda ze školy, znovu napadl. „Dostala jsem asi šest facek. Odletěly mi brýle, ty mi podal a dostala jsem znova. To jsem už nahlásila na policii,“ přiznala. Denně prožívala psychický teror. Nakonec, když byl manžel na jedné z mnoha cest v Dubaji, došla k advokátce podat žádost o rozvod.

Během rozvodu soud řešil, kdo se bude o tři společné děti starat. Výsledkem byla dvouměsíční zkušební lhůta střídavé péče, o níž měl otec dětí velký zájem. Nikdo však nezkoumal, čemu byla matka dvou chlapců a dívky roky vystavována. Jak sdělila Adéla v rozhovoru pro Novinky.cz, během rozvodu svolila, aby otec dětí se dvěma z nich vyjel na týdenní dovolenou do Dubaje. Nejstarší syn zůstal doma kvůli strachu z létání.

„Vše proběhlo v pořádku, posílal mi i fotky z dovolené,“ svěřila se. Soud pak v říjnu minulého roku schválil střídavou péči natrvalo. Druhá dovolená v zahraničí však skončila pro matku tří dětí nepředstavitelně. Problémy přišly ve chvíli, kdy se měly děti vracet domů. „Volal s tím, že je plné letadlo, že posunuli let. Poté, že si dovolenou o týden prodlouží. Už tehdy jsem věděla, že je něco špatně,“ konstatovala Adéla, která šla na policii. Podklady, které posílala strážcům zákona e-mailem, si však pročítal i exmanžel – k jejímu účtu měl přístup.

„Na začátku listopadu mi dal asi na pět minut k telefonu dceru. To bylo naposledy,“ doplnila Adéla. Od té doby nemluvila s ní ani s mladším synem. Její exmanžel se jí pak několikrát pokusil vylákat do Dubaje s jejich posledním dítětem. Dokonce měl nabízet i úplatky. Pomoc tamní policie byla k ničemu. „To jsme si tedy ještě mysleli, že jsou v Dubaji,“ uvedla.

Díky fotografiím, které exmanžel posílal kamarádce Adély, se nakonec ukázalo, že se s dětmi nacházel v Pásmu Gazy. Ze snímků Adéla poznala dům bývalé tchyně, další detaily na fotkách tento fakt jen potvrzovaly. Oficiální záznam o tom, že se dvě české děti nachází ve válečné zóně, neexistují. Trojice patrně překročila hranice nelegálně, možná žijí pod jinou identitou. Kde se nyní děti nachází, není zřejmé. Hrozí jim však nebezpečí.

Ministerstvo? Telefon zvedli poprvé

Případ s aktuálním děním v Izraeli a Pásmu Gazy získal mediální pozornost – a do akce se zapojilo i ministerstvo zahraničí. „Ministerstvo zahraničí prostřednictvím čtyř zastupitelských úřadů v Abú Zabí, Káhiře, Tel Avivu a Ramalláhu řeší od počátku případ dvou dětí, které podle iniciativy Pod svícnem unesl bývalý manžel týrané ženy zprvu do Dubaje, nyní se ale nacházejí v Pásmu Gazy,“ sdělila pro ČTK Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva.

Iniciativa Pod svícnem

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti, změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stála poslankyně Barbora Urbanová (STAN) a spoluzakladatelka PR agentury Communications Lab Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry. Projekt doplňují výpovědi obětí a stránky na sociálních sítích. Součástí projektu je také petice „Za bezpečný domov“. Další informace o iniciativě Pod svícnem si můžete přečíst na oficiálních stránkách.

V kontaktu je úřad údajně jak s matkou dětí, tak s Úřadem pro mezinárodněprávní ochranu dětí. „Matce jsme doporučili a zajistili kontakt na právničku ve Spojených arabských emirátech, kde se otec s dětmi nacházel v době, kdy matka případ nahlásila,“ sdělila Wernerová. S ministerstvem se Adéla měla spojit opět letos na jaře, konkrétně se zastupitelskými úřady v Tel Avivu a Ramalláhu.

S tvrzením resortu však nesouhlasí spoluzakladatelka iniciativy Pod svícnem Michaela Studená. „Po roce zvedli poprvé telefon a paní Adéle zavolali. Nabízený právník v Dubaji se ani na jedno kontaktování neozval zpět,“ sdělila v reakci pro CNN Prima NEWS. Ministerstvo je podle Wernerové připraveno v případě jejího zájmu předat kontakt na právníka působícího v Gaze, který se věnuje poradenství v obdobných případech.

Tuto nabídku však Studená jménem Adély odmítla. „Děkujeme za nabídku právníka v Pásmu Gazy, ale paní Adéla si jej našla sama už před čtyřmi měsíci,“ vysvětlila. Osobně prý chápe, že resort řeší hodně věcí, ale situace jí přijde velmi nešťastná. „Doufám, že se k Adéle nyní ministerstvo neotočí zády. Jde doslova o životy dětí,“ zdůraznila Studená.

A co se bude dít nyní? Na místě je podle spoluzakladatelky Pod svícnem a poslankyně STAN Barbory Urbanové zejména jedna věc: „Teď se musí dít hlavně to, že české úřady vezmou na vědomí, že tam děti jsou a budou počítat s tím, že je při první příležitosti odtamtud dostanou,“ zdůraznila.

Tagy: