Dlouhá fronta na vakcínu. V Kadani očkovali i lidi mimo seznam, kritizují praktici

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka kritizuje víkendové očkování v Kadani na Chomutovsku, kde bylo podáno 3 600 dávek vakcín proti covidu. Jen malou část z nich totiž dostali senioři nad 80 let. Podle Šonky měli vakcíny obdržet praktici, kteří by očkovali výhradně pacienty starší 70 a 80 let.

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) odůvodnil očkování ve velkém tím, že bylo potřeba vakcínu použít, aby tento týden dorazila navýšená dodávka. Na kraj se totiž nedávno snesla kritika za to, že má na skladě několik tisíc dávek.

Do nemocnice v Kadani tak o víkendu dorazilo na očkování proti covidu několik tisíc lidí, někteří přijeli i z okolních obcí. Podle kraje šlo mimo jiné o zkoušku toho, jak by mohla fungovat velkokapacitní očkovací centra. Sdružení praktických lékařů (SPL) se ale takový postup nelíbí.

„Ústecký kraj místo toho, aby dal očkovací látky praktikům, kteří by naočkovali skutečně staré a nemocné pacienty, je dal do nemocnice Kadaň. Zde se podstatná část očkovala lidem, kteří nyní vůbec vakcínu dostat neměli. Počet balení odpovídá počtu praktiků připravených očkovat v okrese Chomutov, kraj tedy mohl bez problémů dát tyto vakcíny jim,“ kritizuje Šonka.

Podle hejtmana se v nemocnici skutečně očkovali i lidé mladší 70 let. „Jediné, co se tam omylem stalo kvůli systému, bylo to, že se uvolnil systém, který spustil slot pro skupinu 1B, tam se stala asi půlhodinová prodleva, kdy se mohli očkovat lidé, kteří nejsou prioritní,“ sdělil novinářům hejtman.

Lidí mladších 55 let bylo naočkováno 1400

Šonka uvedl, že o víkendu dostalo v Kadani vakcínu pouze 76 seniorů nad 80 let. Kolik bylo očkováno lidí starších 70 let, podle něj není jasné. „Zveřejnili pouze, že lidí mladších 55 let bylo naočkováno v Kadani 1 400. Je tedy celkem zřejmé, že v naprosté většině se očkovaly osoby, které být vůbec očkovány neměly,“ zdůraznil Šonka. Zpochybnil i inzerát nemocnice, který hlásal, že se může přijít nechat naočkovat každý.

„Je celkem jasné, že to, co se v Kadani stalo, může mít dopad na zdraví těch seniorů, kteří vakcíny nedostali, protože se s velkou slávou vyočkovaly v Kadani na neindikované pacienty,“ varoval předseda SPL.

„Kadaň získala přebytek dávek vakcíny, které měly být rozdělené mezi 250 praktických lékařů v kraji, část se nám ale nečekaně vrátila,“ řekl Deníku krajský radní Radim Laibl (ANO). To ale podle Šonky není pravda a musí se proti lži ohradit.

„Chápeme, že se snaží tento průšvih nějak vysvětlit, ale praktici prostě neměli co vracet, protože nic nedostali. Trvale Ústecký kraj žádáme, aby jako v jiných krajích dostávali praktici očkovací látky přímo do svých ordinací, postupně do každé ordinace jedno balení podle počtu zájemců z řad seniorů, ovšem kraj nebyl k tomuto ochoten. Takže praktici nic nedostali a nic nevrátili,“ upozornil Šonka.

Tagy: