Jurečka nesplnil podmínky, má jedinou cestu, říká Čunek. Nevyloučil svou kandidaturu

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL)

K věci (171)

Předseda lidovců Marian Jurečka si stanovil tři podmínky setrvání v čele strany, první nesplnil, proto pro něj existuje jasná cesta, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Situaci okolo Jurečky prý nyní považuje za vyřešenou a strana by se měla soustředit na podzimní krajské a senátní volby. Nevyloučil přitom ani svou kandidaturu do čela strany.

Říjnový sjezd KDU-ČSL by měl rozhodnout o personálních změnách ve vedení strany. Alespoň v to doufá její bývalý předseda Čunek. Osud současného šéfa podle něj již nevisí na žádných podmínkách.

ČTĚTE TAKÉ: Ministr Bek si měl krátit jízdu domů s majákem záchranářskou uličkou. Úřad pochybení odmítá

„On sám si stanovil nějaké cíle. Jedním z nich byl zisk alespoň dvou mandátů v evropských volbách. Když tento cíl nesplnil, tak si myslím, že z toho pro něj vyplývá jasná cesta,“ uvedl Čunek ohledně šéfa strany.

Jurečka již v únoru po schůzi celostátní konference, na které se řešila jeho budoucnost po večírku, který slavil v době střelby na filozofické fakultě, uvedl, že v případě nesplnění tří podmínek nebude usilovat o znovuzvolení do čela strany. První (nesplněnou) podmínkou byl již zmíněný zisk dvou mandátů v eurovolbách, druhou neoslabení senátorského klubu a zisk alespoň jedné hejtmanské funkce.

„Pro mě osobně to není jednoduché. Věřil jsem opravdu, že jako koalice Spolu můžeme získat sedm mandátů,“ řekl Jurečka na tiskové konferenci po ohlášení výsledků voleb. Otázku ohledně jeho kandidatury však nechal otevřenou. „Já jsem říkal, že to mé rozhodnutí má celkem tři podmínky, ty dvě máme ještě před sebou,“ uvedl později Jurečka pro Seznam Zprávy.

„Jestliže si dal nějaké podmínky, tak to je naprosto jasné. Řekl, že neúspěch by pro něj byl, když nezískáme dva mandáty. Tím pádem ji nesplnil a na jeho ostatních podmínkách již moc nezáleží,“ sdělil Čunek. Situaci ohledně Jurečkova setrvání v čele strany nyní považuje za vyřešenou a místo této diskuze by se podle něj strana měla soustředit na nadcházející volby do Senátu a krajů.

Čunek znovu předsedou?

Mezi možnými nástupci Jurečky se občas skloňuje právě i jméno senátora za Vsetínsko. Čunek již předsedou byl v letech 2006 až 2009, kdy byl také ministrem pro místní rozvoj v Topolánkově vládě. „Uvidíme,“ odpověděl Čunek na otázku, zda hodlá v říjnu na předsedu kandidovat.

„Zcela odpovědně říkám, že se touto otázkou (kandidaturou do čela strany, pozn. red.) skutečně nezabývám, protože pro mě dříve nastávají daleko důležitější věci, a to jsou krajské a senátní volby,“ dodal Čunek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jsem bohatá nevěsta, řekla Gregorová o frakcích. Zkritizovala Starosty za vnitřní boje

Tagy:
Marian Jurečka Jiří Čunek volby předseda KDU-ČSL krajské volby senátní volby volby do Evropského parlamentu okres Vsetín střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy