Kreml rozhodl o anexi dalších ukrajinských území. K Rusku se mají připojit v pátek

Na vojenské přehlídce nechyběl ani mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Ruská referenda na Ukrajině

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov ve čtvrtek potvrdil, že při páteční ceremonii v Kremlu budou k Rusku připojeny čtyři ukrajinské oblasti, kde se v uplynulých dnech konala hlasování o jejich přiřazení k Rusku. Kyjev a Západ tato referenda neuznávají a nehodlají uznat ani anexi okupovaných ukrajinských území. Český ministr zahraničí Jan Lipavský považuje plánované ruské ohlášení anexe ukrajinských území za naprosto nepřijatelné. Celý proces byl zfalšovaný, řekl novinářům.

„Všechna čtyři, všechna území, kde se konala referenda a kde podali ruské straně příslušnou žádost,“ odpověděl Peskov podle agentury TASS na otázku, zda v pátek budou smlouvy o připojení k Rusku podepsány se všemi čtyřmi regiony, anebo jen s částí z nich.

Jde o mezinárodně neuznávanou Doněckou a Luhanskou lidovou republiku a také o Chersonskou a Záporožskou oblast. Rusko již na jaře 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym.

Vystoupí i Putin

Ceremonie v Kremlu se uskuteční v 15:00 moskevského času (14:00 SELČ), upřesnil Peskov podle agentury Reuters. Na tento termín dostali pozvánku do Kremlu také ruští poslanci. Podle deníku Kommersant je naplánováno vystoupení hlavy státu před oběma komorami parlamentu a budou slavnostně podepsány dohody o připojení čtyř oblastí k Rusku. Podle agentury Reuters se Putin chystá oficiálně anektovat přibližně 15 procent celkové rozlohy Ukrajiny.

Jan Lipavský, ministr zahraničí, považuje plánované ruské ohlášení anexe dalších ukrajinských území za naprosto nepřijatelné. Celý proces byl zfalšovaný, bez jakékoli legitimity, řekl ve čtvrtek novinářům při návštěvě Kosova.

„Je to naprosto nepřijatelné. Odmítáme jednostrannou anexi, která proběhla na základě zcela zfalšovaného procesu, bez jakékoli legitimity. Podle mě ani nemá smysl mluvit o pseudoreferendech, protože to byla opravdu divadelní hra," uvedl Lipavský.

„Nadále se jedná o území Ukrajiny. Ukrajina má právo spravovat toto území,“ poznamenal šéf české diplomacie a vyzval Ruskou federaci, aby ukončila veškeré válečné aktivity a stáhla se z Ukrajiny.

Podle Lipavského je třeba postupovat jednotně na evropské úrovni a přijmout další balík protiruských sankcí. „V tuto chvíli se domlouvá, jeho obsah nicméně ještě není úplně dotažen do konce,“ dodal ministr.

Rusko již na jaře 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny, kde vznikly DNR a LNR. Ty Moskva oficiálně uznala až letos v únoru v předvečer zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

V Moskvě se nyní nacházejí vůdcové DNR a LNR a okupovaných částí Chersonské a Záporožské oblasti, aby podle vlastního vyjádření dokončili připojení těchto Moskvou okupovaných či ovládaných území k Rusku.

Tagy: