Povodeň vše změnila. V Nových Heřminovech už souhlasí s přehradou, Výborný mluví o selhání

Pro stavbu přehrady v Nových Heřminovech jsou po katastrofálních povodních už i mnozí obyvatelé obce.

Přehrada na Bruntálsku měla být dávno hotová, stát selhal, připustil Výborný

Přehrada v Nových Heřminovech na Bruntálsku už měla být dávno hotová, stát v tomto případě selhal, připustil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Pro přehradu, a to dokonce i pro její větší variantu, jsou po katastrofálních povodních už i mnozí obyvatelé obce. Původně ji přitom v referendu odmítli.

Tisíce domů pod vodou, vyplavené firmy, zničené silnice a železnice. Takový hrozivý scénář prý nemusel při zářijových povodních nastat, kdyby byla v Nových Heřminovech přehrada.

ČTĚTE TAKÉ: Překvapivý nález v pražské škole. Přímo pod okny učeben vykopali dělníci lidské kosti

„Počítáme s miliardovými škodami. Nefunkční jsou školy, infrastruktura. Potřebujeme urychleně něco dělat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO). Problémy hlásí i z Krnova. „Jsme smutní z toho, že po 27 letech od tragických povodní není město stále ochráněno,“ zdůraznil starosta Tomáš Hradil (Krnovští patrioti).

Obyvatelé Nových Heřminov totiž v roce 2008 v místním referendu přehradu odmítli. Povodí Odry tak přišlo v průběhu let s variantou menší přehrady. „V současné době čekáme na pravomocné územní rozhodnutí, které je pro nás velmi důležité,“ přiblížila mluvčí povodí Šárka Vlčková.

Povodí Odry už vykoupilo celkem 40 rodinných domů a rekreačních chat, zbývá vykoupit poslední objekt, jeho majitel se tomu ale brání. „Některé krásně vyplatili, ty domy neměly tehdy ani hodnotu 300 tisíc. Pokud ale dostanete nabídku sedm milionů, to se těžko odmítá,“ řekl jeden z místních.

Mnoho lidí ve vesnici teď po povodních názor na přehradu mění. Podle ministra zemědělství Výborného ji teď ale blokuje neustálé odvolávání ekologických organizací. „Stát selhal v tom, že nechal vytvořit právní prostředí, v němž bývalé vedení obce a některé organizace v souladu s právem dělaly všechno proto, aby té přehradě zabránily,“ přiznal šéf resortu.

Přehrada v Nových Heřminovech by se měla začít stavět v roce 2027, možná i o rok dříve, pokud se vše podaří urychlit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odložení splátek může oběti povodní poškodit. Stát je nechal na holičkách, kritizuje Valeš

Tagy:
povodeň dům politika Náchod přehrada referendum Krnov Marek Výborný Tomáš Navrátil Odra okres Bruntál vodní tok Povodí Odry, státní podnik Nové Heřminovy Tomáš Hradil