V oblastech zasažených povodněmi opět prší. Místní se obávají ranních mrazíků

Na severní Moravě nadále pokračují odklízecí práce.

V povodňových oblastech opět prší

Oblasti zasažené nedávnými povodněmi v posledních dnech trápí déšť. Výkyvy počasí ovšem na odklízecí práce nemají vliv. V zasažených lokalitách nadále pomáhají vojáci i dobrovolníci. Místní by přivítali i pomoc v podobě malých bagrů a nakladačů.

Odklízecí a úklidové práce se na Jesenicku nezastavily ani v pátek, i když od rána prší. Podle místních je nutné všechno uvést co nejrychleji alespoň do provizorního stavu dříve, než přijdou ranní mrazíky.

ČTĚTE DÁLE: Hurikán Kirk se žene k Evropě. Spustí vydatné deště i sníh, ovlivnit může i počasí v Česku

Například panu Zdenkovi z České Vsi voda vyhloubila kolem domu více než metr hluboký příkop. Izolaci kolem základů pokládal i v dešti. „Je to samozřejmě na nic, ale co naděláme? Potřebuji to rychle udělat, ať mohou zasypat chodníky, nic jiného mi nezbývá. Musím začít tady, kde to prostě jde,“ popsal pro CNN Prima NEWS.

V dešti vyrazili do terénu i dobrovolníci, hasiči a vojáci. „Jde to normálně, akorát by mohlo být trochu lepší počasí,“ poznamenal jeden z dobrovolníků. „Jde to dobře, jen je tady zima a chybí teplé oblečení pro kluky a pro lidi,“ doplnil dobrovolný hasič SDH Slatinice Jan Suchomel.

Přijde další déšť

Pršet by přitom mělo i v následujících dnech. „V průběhu páteční noci bude pršet na většině území, na horách dokonce mohou být ty srážky trvalejší, vydatnější, zítra by mělo pršet hlavně v první polovině dne,“ popsal pro CNN Prima NEWS meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Martin Adamovský. Pršet by mělo i v oblastech, které před několika týdny zasáhla povodeň.

Deštivé počasí podle místních není ve zničených oblastech jedinou obtíží. „Nejvíc tady podle mě chybí technika. Lidí je tady hodně,“ uvedl obyvatel České Vsi Martin Dostál.

„Vždycky trvá, než se to vyřídí, objedná, než přijede z jiné části republiky, protože veškerá technika, která je z okolí Jesenicka, tak samozřejmě pracuje,“ vysvětlil starosta České Vsi Petr Mudra. Veškeré nabídky hlavně na malé bagry a nakladače prý v postižených oblastech stále rádi přivítají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ústí vyhlásilo válku švábům a štěnicím. Jsme popelnicí republiky, běduje náměstek primátora

Tagy:
počasí Evropa povodeň katastrofa CNN Prima NEWS Český hydrometeorologický ústav Česko přírodní katastrofa bagr Slatinice okres Jeseník Česká Ves katastrofy, nehody a mimořádné události Martin Dostál