Ústí vyhlásilo válku švábům a štěnicím. Jsme popelnicí republiky, běduje náměstek primátora

Problémovými lokalitami v Ústí nad Labem jsou zejména části Krásné Březno a Mojžíř.

Byty v problémové čtvrti v Ústí nad Labem zamořili švábi

Válku švábům, štěnicím a další havěti ve vyloučených lokalitách vyhlásil magistrát Ústí nad Labem. Podle náměstka primátora Michala Mohra (SPD) se Ústí nad Labem změnilo v popelnici republiky. Přemnožený hmyz často souvisí s havarijním stavem některých budov. Do akce se zapojili i hygienici.

Přemnožení švábi a štěnice údajně mohou souviset s pochybnými hygienickými návyky některých obyvatel bytů. „Je nutné tlačit na majitele objektů, aby tady takové lidi neubytovávali,“ uvedl pro CNN Prima NEWS náměstek primátora Michal Mohr.

ČTĚTE DÁLE: Rozruch u soudu v Ústí. Žena plivla na kameramana a proklela ho, její syn hrozil skokem z okna

„Jsou tu lidé z celé země i ze Slovenska. Mám pocit, jako by Ústí nad Labem bylo popelnicí republiky,“ lamentoval Mohr.

Problémové jsou zejména lokality v ústeckých čtvrtích Krásné Březno a Mojžíř. Místa jsou považována za takzvané „vyloučené lokality“. Úřady se tu potýkají s kriminalitou, nepořádkem i nekvalitními bytovými podmínkami.

Švábů se musí zbavit především majitelé bytů. Nájemníci by ale podle hygieny měli také přiložit ruku k dílu. „Obyvatelé zamořených bytů si musí uklidit, odstranit zbytky potravin, vyluxovat, vytřít a kontaktovat majitele, který by měl zajistit odbornou firmu. Ta provede dezinsekci,“ popsala pracovnice protiepidemiologického oddělení krajské hygienické stanice Jindřiška Pospíšilová.

Samotní obyvatelé zamořených bytů k problému přistupují odlišně. „Mám chodit každých pět minut s lopatkou a koštětem uklízet?“ divila se jedna z oslovených obyvatelek. „Bydlím tady asi pět měsíců a je to docela dobré. Docela to jde, až na těch pár broučků, kteří tady létají,“ glosoval nájemník jednoho z kontrolovaných domů Patrik Mokrý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S kojencem v náručí hrozil na parapetu, že skočí dolů. Ústecký soud teď poslal muže do vězení

Tagy:
Slovensko politika CNN Prima NEWS Ústí nad Labem popelnice Krajská hygienická stanice Mojžíř Krásné Březno