Muž v Pardubicích vypadl z autobusu, pak ho demoloval. Strážníky ohrozil nebezpečnou infekcí

K vandalismu se v opilosti odhodlal 43letý muž, který za jízdy demoloval autobus MHD v Pardubicích.

K vandalismu se v opilosti odhodlal 43letý muž, který za jízdy demoloval autobus MHD v Pardubicích. Když navíc opilec rozbíjel okno, vypadl z něj na silnici. Před strážníky se chtěl dát na útěk, to mu ale nebylo nic platné. Skončil v poutech. Způsobil škodu přes 80 tisíc korun.

Podle záznamu městských kamer z pondělí 14. listopadu přijíždí k zastávce na Masarykově náměstí v Pardubicích autobus. Ještě, než řidič zastaví, vypadne bočním oknem na silnici muž. Není to ovšem žádná nehoda. Okno prorazil sám, pravděpodobně v opilosti.

Když se vzpamatoval z pádu na zem a otřesení, začal si vybíjet zlost na dalších okenních tabulích, zároveň se snažil zastavit projíždějící auta. Při demolování měl použít standardní kladívko pro nouzové situace. V tomto případě ale zdaleka o žádnou nouzovou situaci nešlo.

„Rozbil další čtyři okna a poté z místa utekl. Chvíli se potácel po silnici, poté se zase vrátil, nastoupil do jiného vozidla MHD, kde už za ním přišli strážníci. Muže vyzvali, aby je následoval z vozu, neuposlechl, snažil se z místa odejít, proto strážníci použili donucovací prostředky a muže spoutali,“ uvedl mluvčí pardubických strážníků Jiří Sejkora.

Muž trpí vážnou infekční chorobou

Pachatel si svým jednáním způsobil rozsáhlá krvácení. Strážníci s ním byli při zákroku v těsném kontaktu a vystavili se nevědomky riziku. Ukázalo se totiž, že muž má nebezpečnou infekční chorobu. O jakou šlo, strážníci neuvedli.

„Hlídce snad žádné nebezpečí nehrozí. Uniformy a výstroj, které přišly do kontaktu s krví zadrženého muže, projdou odborným vyčištěním. Bohužel, toto zdravotní riziko je také jeden z faktorů služby, se kterým se strážníci musí vypořádat,“ dodal Sejkora. Škoda na autobusu je více než 80 tisíc korun. Kvůli její výši si vandala převzala policie, která případ bude dál vyšetřovat.

Tagy: