V Polsku loni zabíjela ukrajinská raketa, potvrdil ministr. Stěžuje si na přístup Kyjeva

Raketa, která loni v listopadu dopadla na polské území a zabila dva lidi, byla vypálena z Ukrajiny. Ve čtvrtek to s odkazem na vyšetřování uvedl polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro. Šéf rezortu rovněž vyjádřil lítost nad spoluprací ukrajinských úřadů, která byla dle něj nedostatečná.

„Vyšetřování vedené polskými prokurátory vedlo k vydání stanoviska, které jasně naznačuje, že tato raketa byla ukrajinská — sovětské nebo ruské výroby. Pokud jde o místo vypálení a příslušnost ke konkrétní vojenské jednotce, byla to ukrajinská raketa,“ cituje Ziobra polská agentura PAP.

Polsko nedávno pozastavilo vojenskou pomoc Ukrajině, více v reportáži:

ČTĚTE TAKÉ: Podceňovat Rusy je chyba. Z Ukrajiny může být brzy zhroucený stát, popsal expert plán Moskvy

Ministr spravedlnosti rovněž zmínil ne zcela harmonickou spolupráci polských a ukrajinských úřadů. „Velmi mě to mrzí, ale ke spolupráci v této věci nedošlo již řadu měsíců,“ postěžoval si Ziobro a připomněl práci polských prokurátorů na Ukrajině. „Nasazují vlastní zdraví a životy, aby pomohli ukrajinské straně dokumentovat zločiny, které tam spáchali Rusové. Vždy jsme respektovali ukrajinské právo a brali v úvahu všechna jejich očekávání.“

Od Ukrajinců se ale ohledně vyšetřování tragédie v obci Przewodów polská strana ničeho takového nedočkala. „Nemyslím si, že jde o rozhodnutí na úrovni státního zástupce. Jde to z vysokých politických kruhů,“ domnívá se Ziobro.

Ukrajinci se zatím podle agentury Unian k nejnovějšímu vývoji nevyjádřili, dosud ale popírali, že by jejich raketa dopadla na polské území.

Incident se odehrál loni 16. listopadu. Na vesnici Przewodów na východě Polska dopadla raketa a zabila dva lidi. Incident vyvolal obavy, že válka na Ukrajině by se mohla vyhrotit do širšího konfliktu, pokud by šlo o ruský útok na území členského státu NATO. Nicméně Varšava i Severoatlantická aliance daly vzápětí najevo, že se zřejmě jednalo o ukrajinskou zbloudilou střelu.

Tagy: