Komu věřit ve válce? Informace v zájmu propagandy zkreslují jak Rusové, tak Ukrajinci

Zatímco na východě Ukrajiny probíhá souboj tanků a děl, Kyjev vede s Moskvou ještě docela jinou válku – válku propagand. Obě strany zkreslují informace ve svůj prospěch, aby si naklonily mínění veřejnosti, a přitom se dopouštějí lží.

Ještě před vypuknutím reálného konfliktu vedlo Rusko s Ukrajinou hybridní válku. Po prvních výstřelech ale začaly obě strany mnohem více řešit, které informaci pustí ven, co světu řeknou, co zamlčí a v jakém kontextu jednotlivé události podají.

Není tajemství, že se ve válce lže. Ukrajinská i ruská propaganda se předhánějí v zavádějících tvrzeních. Ať už v zájmu povzbuzení morálky vlastních mužů, nebo změny kurzu globálního sentimentu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinský voják na frontě: Plat 74 tisíc, kontrakt až do konce války a jen 10 dní volna

K prvním falešným zprávám docházelo už na začátku války, když Ukrajina tvrdila, že hrdinní obránci Hadího ostrova zemřeli poté, co se vysmáli ruské lodi – později se ale ukázalo, že skončili v zajetí.

Z Kremlu k tomu létaly zvěsti o tom, že Ukrajinou zmítá nacismus a že tam lidé úpějí pod krutovládou kyjevského režimu, a je proto zapotřebí je osvobodit.

Také v posledních týdnech se Rusové s Ukrajinci předháněli v zavádějících tvrzeních. Kyjev dlouhodobě hlásí do světa, že ruský prezident Vladimir Putin je vážně nemocný a vypadá to, že každou chvíli zemře. Šéf Kremlu ale podle dostupných informací stále žije.

Ukrajina „pohřbívá“ i čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, jenž je údajně také vážně nemocný a v minulosti prý ležel v kómatu. Spekulacím o svém zdraví se ale Kadyrov vysmál, když v polovině září zveřejnil video, na kterém se prochází. Kdy bylo ale video skutečně pořízeno, není zřejmé.

Neznámé místo i čas

A to je právě častý problém. U mnoha videí, která souvisejí s válkou, je datace zkreslená. Často se tak mýty zdánlivě vyvracejí obrazovým materiálem, u kterého ale nikdo neví, kdy byl pořízen.

Znovu se to ukázalo i v případě údajného zabití admirála Viktora Sokolova. Ukrajinci tvrdí, že vůdce Černomořské flotily zabili během zářijového útoku na Sevastopol. Rusové to ale vyvracejí. Zveřejnili video, na kterém je Sokolov živý a zdravý. Podle americké CNN není možné ověřit, kdy bylo natočené.

Rusové v minulosti lhali například i o tom, že neútočí na civilisty nebo že válka na Ukrajině neměla žádný vliv na globální trh s potravinami. Podle webu Global Affairs Canada ale blokáda Černého moře představuje pro světové ceny jídla velkou ránu.

Moskva navíc údajně využívá dezinformace k poškození vztahů mezi Ukrajinou a Polskem a dalšími klíčovými spojenci napadené země. Mezi Varšavou a Kyjevem teď panují napjaté vztahy kvůli proslovu Volodymyra Zelenského na půdě OSN. Polsko v reakci na něj oznámilo, že už nebude dodávat Ukrajině zbraně.

Tagy: