V Praze vznikne další stanové městečko pro uprchlíky. Tentokrát v Malešicích

Stanové městečko pro uprchlíky

Rakušan o migraci z Ukrajiny

V pražských Malešicích vznikne od 31. května další stanové městečko pro uprchlíky z Ukrajiny. Shodli se na tom ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s pražským primátorem Zdeňkem Hřib (Piráti). Informaci České televize (ČT) potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Jakub Veinlich. Městečko v Malešicích by mělo mít kapacitu 150 lidí. Praha se potýká s velkým náporem uprchlíků a nedostatkem míst.

„V Malešicích bude vybudováno další stanové městečko. A to stanové městečko bude určeno právě pro případ humanitární nouze. To znamená pro lidi, kteří nemají nárok na dočasnou ochranu v České republice ani na žádnou dávku, ale jsou to lidé, kteří by se za normálních okolností zdržovali na Hlavním nádraží, před Hlavním nádražím, a my jim tady zajistíme to základní, co potřebují,“ uvedl Rakušan. Právě na konci května skončí dobrovolnická pomoc uprchlíkům na Hlavním nádraží.

Městečko vznikne na zasíťovaném pozemku České pošty. S uprchlíky v městečku v Malešicích podle ministra bude pracovat romská nezisková organizace, která jim vysvětlí perspektivu toho, kdyby v Česku zůstali, a bude je informovat o tom, že se mohou bezplatně vlakem dostat do Maďarska.

První stanové městečko vzniklo v polovině května v Troji, i to slouží zejména pro uprchlíky z pražského Hlavního nádraží, tedy zejména romské rodiny. Do tohoto městečka by ale podle Rakušana měli mířit spíše lidé, kteří nárok na dočasnou ochranu mají a čeká se u nich na ověření. Městečko v Troji se hned první víkend prakticky zaplnilo, když v něm nalezlo azyl 142 ukrajinských uprchlíků. Kapacita městečka je rovněž 150 lůžek.

Na pražském Hlavním nádraží v úterý také vznikl informační stánek, uprchlíky bude informovat o možnostech a podmínkách pobytu v České republice, řekl Rakušan. Ministerstvo vnitra podle něj nechalo vytisknout letáky nejen v ukrajinštině, ale i v maďarštině, ve kterých jsou informace o tom, že pokud mají uprchlíci maďarský pas, nemají už nárok na dočasnou ochranu v Česku. Na letáku je také podle něj popsán postup, jak žádat o podporu v Maďarsku.

Lidé, kteří se rozhodnou ubytovat v jiné části Česka než v Praze, budou mít nárok na bezplatnou jízdenku. „Výdej jízdenek bude organizován prostřednictvím osob, které určí Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Praze, a tyto osoby budou vybaveny speciálním průkazem, který je bude opravňovat k vyzvednutí daného počtu jízdenek pro tyto lidi, kteří o ně zažádají,“ uvedl Rakušan. Jízdenky bude financovat ministerstvo dopravy.

Každý kraj by podle Rakušana také měl vygenerovat 30 až 50 míst pro nouzové ubytování osob, které nebude možné umístit v Praze.

Za tři měsíce trvání invaze na Ukrajinu získalo víza dočasné ochrany 353 412 uprchlíků. V České republice podle Rakušana pobývá asi 75 až 80 procent z nich. Data podle ministra vychází z pilotního projektu ve čtyřech obcích s rozšířenou působností různých velikostí. Nejpřetíženější je dlouhodobě právě Praha, ve které svůj pobyt podle statistik ministerstva vnitra k dnešnímu dni ohlásilo 81 944 lidí.

Tagy: