V ruském Tatarstánu, více než 1000 kilometrů od Ukrajiny, zaútočily drony. Úřady hlásí zraněné

Ve městech Jelabuga a Nižněkamsk, které se nachází v republice Ruské federace Tatarstánu, došlo k útoku dronů na průmyslové oblasti (2. 4. 2024).

Dronový útok v Tatarstánu

Útok dronů na průmyslové areály ohlásily úřady Tatarstánu, jedné z republik Ruské federace. Během náletu bezpilotních letounů mělo být zraněno celkem sedm lidí. S odkazem na ruské tiskové agentury o tom informovala agentura Reuters. Za úderem by měla stát ukrajinská vojenská rozvědka HUR.

Podle agentury Nexta mělo k útoku dojít ve městech Jelabuga a Nižněkamsk, která leží asi 1 300 kilometrů od ukrajinské hranice. V těchto místech dosud k podobným událostem nedošlo.

ČTĚTE TAKÉ: Tři údery hackerů za smrt Navalného. Získali tajná data a zesměšnili ruské věznice, píše CNN

Ukrajinský server RBK Ukrajina s odvoláním na svůj zdroj napsal, že za operací stojí ukrajinská vojenská rozvědka HUR a že útok mířil na závod na montáž dronů Šáhed ve městě Jelabuga. Kyjev se k tomu zatím oficiálně nevyjádřil. Druhý cíl, ropnou rafinerii v nedalekém městě Nižněkamsk, potvrdila ruská státní tisková agentura RIA Novosti.

Podle ruských úřadů utrpělo zranění nejméně sedm lidí. „Dnes (úterý, pozn. red.) byly průmyslové podniky v Jelabugu a Nižněkamsku napadeny útokem bezpilotních letounů. Nezaznamenali jsme žádné vážné škody, chod firem nebyl nijak narušen,“ uvedl na Telegramu prezident republiky Rustam Minnichanov. Agentura RIA Novosti se omezila na konstatování, že v ropné rafinerii Taneko v Nižněkamsku vznikl požár, který se po dvaceti minutách podařilo uhasit.

Zdroj z ukrajinské rozvědky ale tvrdí, že škody, které nálet způsobil na vojenském cíli, jsou značné. Podle agentury Reuters z analýzy snímků útoku vyplývá, že v Nižněkamsku byla zasažena jednotka sloužící k primární rafinaci. Některé ruské telegramové kanály podle portálu Meduza píší, že poškozen byl komplex ubytoven v Jelabuze.

Americká média loni uváděla, že ve městě Jelabuga se plánuje zahájení masové výroby dronů Šáhed podle íránského modelu. Ruský investigativní portál Novaja gazeta pak informoval, že drony začalo montovat několik stovek studentů střední polytechnické školy v Jelabuze.

Ukrajinské síly v posledních týdnech zesílily útoky na ropné rafinérie a příslušné objekty na ruském území. Americká administrativa v reakci na to požádala Kyjev, aby s těmito údery přestal. Ukrajina odvětila, že si nenechá diktovat podmínky od jiných států.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Noční mise u Časiv Jaru očima reportéra: Jasné pokyny, starost o matku i překvapení v cíli

Tagy: