CNN: Tři údery hackerů za smrt Navalného. Získali tajná data a zesměšnili ruské věznice

Skupina hackerů se rozhodla pomstít smrt ruského opozičního předáka Alexeje Navalného hned trojicí husarských kousků. Tím prvním bylo umístění fotografie zesnulého politika na úřední weby. Hackeři také pronikli do databáze ruských vězňů. A hackerský útok podle CNN korunovali přepsáním cen v on-line vězeňském obchodu.

Ruské úřady informovaly o smrti Alexeje Navalného v polovině února. Opoziční vůdce zemřel v trestanecké kolonii za polárním kruhem. Skupina hackerů složená jak z Rusů žijících v zahraničí, tak i Ukrajinců, se následně rozhodla úmrtí Navalného pomstít. Na světlo světa nyní prosákly podrobnosti o povaze hackerských útoků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel Alexej Navalnyj, největší kritik ruského prezidenta Putina

Hackeři podle americké CNN útočili hned na několika virtuálních frontách. Prvním husarským kouskem bylo nabourání webů spojených s ruskou vězeňskou správou, na které útočníci umístili fotografie Navalného i jeho manželky Julije Navalné, která se po smrti manžela postavila do čela opozičního hnutí.

Hackeři ale nezůstali jen u symbolických útoků. Pronikli i do ruské vězeňské databáze a údajně získali citlivé údaje o vězních, včetně těch, kteří byli v trestanecké kolonii s Navalným. Nechvalně známý „Poljarnyj volk“ (Polární vlk) leží asi 60 kilometrů za polárním kruhem a je pokládán za jednu z nejdrsnějších věznic v Rusku.

Únik se měl týkat 800 tisíc vězňů. Hackeři doufají, že se podaří některé z nich nakontaktovat a zjistit více informací o smrti Navalného.

Jídlo téměř zadarmo

Třetí hackerský útok cílil na on-line obchod JSC Kalužskoje, na kterém zpravidla příbuzní nakupují potraviny pro vězně. Jedná se například o nudle nebo konzervované maso.

Hackeři se dostali do systému obchodu a přepsali cenu potravin. Lidé díky tomu mohli nakupovat až stokrát levněji.

Správcům vězeňského internetového obchodu trvalo několik hodin, než si všimli, že Rusové nakupují jídlo pouze za drobné. A trvalo tři dny, než se IT pracovníkům vězeňského obchodu podařilo poskytnuté slevy úplně zatrhnout.

„Sledovali jsme záznamy o přístupu do internetového obchodu a stále rychleji a rychleji se posouvaly a stále více a více zákazníků nakupovalo,“ uvedl hacker, jenž zároveň poskytl CNN údaje, které potvrzují, že se na kybernetickém útoku podílel.

Vyjadřování politických názorů skrze hackerské útoky – takzvaný hacktivismus – je od vypuknutí války na Ukrajině stále častější. Obdobně ale vzrůstá i počet ruských hackerských útoků mířených proti Ukrajině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pohřeb Navalného doprovázely policejní represe

Tagy: